Tot a punt per a les jornades de la galera més ebrenques

La Ràpita, l'Ametlla, l'Ampolla i Alcanar presenten les jornades gastronòmiques a Tarragona

Publicat el 07 de febrer de 2014 a les 09:13
Imatge de la presentació de les jornades de la galera a Tarragona Foto: Cedida

Els municipis d’Alcanar, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita acolliran del 14 de febrer al 9 de març les Jornades Gastronòmiques de la Galera. Durant estos dies, un total de cinquanta-dos restaurants d'estes quatre poblacions ebrenques oferiran suculents menús amb la galera com protagonista. Esta cita gastronòmica compta amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Jordi Ciuraneta; l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa; l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí; l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Juan Manuel Martín, i l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, van ser els encarregats ahir de presentar les Jornades de la Galera a la seu de la Diputació de Tarragona. 

Mai abans els 4 municipis costaners de les Terres de l'Ebre s'havien unit per oferir exquisits menús gastronòmics als seus restaurants, tenint com a protagonista la galera. En edicions anteriors, estos municipis ja van realitzar jornades gastronòmiques dedicades a la galera, especialment La Ràpita, pionera en esta diada, però este any 2014 s’ha apostat per unificar les jornades en una única data, i sota el paraigua de la marca Terres de l’Ebre, per facilitar la difusió de l'esdeveniment.

Del 14 de febrer al 9 de març, un total de cinquanta-dos restaurants (18 a Alcanar, 10 a l'Ametlla de Mar, 11 a l'Ampolla i 13 a Sant Carles de la Ràpita) oferiran suculents menús on la galera serà la base dels plats, i on vins del territori com els de garnatxa blanca, de la DO Terra Alta, maridaran els múltiples àpats oferts. Així mateix, les empreses turístiques oferiran paquets que combinaran allotjament i activitats, a banda dels menús, per ampliar d’esta manera l’estada dels visitants al territori.

Durant l'acte de presentació de les jornades, ahir a Tarragona, el president de la Diputació, Josep Poblet, va destacar la importància i fortalesa d'esta aliança estratègica entre municipis del territori, "una aliança que uneix esforços per assolir objectius en una única direcció", ha assegurat. En este sentit, Poblet ha felicitat els quatre ajuntaments que impulsen esta iniciativa, i les institucions i empreses que s'hi han implicat, assegurant que les Jornades de la Galera pretenen consolidar la clientela de Catalunya i "enfortir el producte a casa nostra". 

L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat va destacar que  a través de les Jornades "es dóna a conèixer el nostre territori a través de la gastronomia". Al seu torn, l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, va subratllar la importància d'esta aliança estratègica que pretén posar en valor este crustaci tan singular. "Esperem que esta iniciativa siga un èxit i que tinga continuïtat en el temps", va demanar. De la seva banda, l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa, va valorar molt positivament l'optimització de recursos que suposa esta actuació conjunta. Finalment, l'alcalde de La Ràpita, Joan Martín Masdéu, va posar de manifest la implicació màxima del seu municipi en esta iniciativa, ressaltant que "avui és un dia important per a les Terres de l'Ebre", i va definir la galera com "un dels productes estrella de la nostra mar".

La galera, abundant en zones properes a deltes, on les aigües són riques en nutrients, és una excel·lent font de proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals. A diferència d’altres crustacis, la galera és baixa en calories i de fàcil digestió. La seva carn és fina i gustosa, la qual cosa en facilita la preparació.

Podeu ampliar la informació sobre estes jornades al microsite www.terresdelebre.travel/jornadesgalera .