
La tercera injecció de gas a l'interior del magatzem Castor va acabar el passat dia 16, però la crisi sísmica que està provocant esta operació, continua, i a més, sembla haver revifat en els dos darrers dies. Tot i que justament des de la finalització d'estos treballs havia estat notable la disminució en el número de microsismes davant la costa de l'Ebre, des d'este dimarts no només s'ha detectat una revifalla en la quantitat, sino que els sismògrafs del Observatori de l'Ebre han captat el de major magnitud de la sèrie que tenen analitzada des de l'any 1975, amb 3,6 graus en l'escala de Richter.
El dia 8 va començar a detectar-se a la zona una activitat sísmica creixent. L'Institut Geològic de Catalunya porta registrats 252 terratrèmols de petita magnitud, majoritàriament inferiors a 3 graus en l'escala Richter i tots imperceptibles per la població. El dia 12 es van produir 31 microsismes, el nombre màxim en un dia, i un cop va acabar la injecció, va començar a apaivagar-se l'activitat, de manera que el passat cap de setmana se'n van comptar entre tres i quatre diaris. Dimarts, però, la tendència va canviar, amb 12 moviments registrats, entre ells el més gran dels darrers 38 anys, segons les dades de l'Observatori. Fins ara el mes potent era natural, no induït com la sèrie actual, i va enregistrar-se el 6 d'abril de l'any passat, amb una magnitud de 3,6.
L'any 2008 l'Observatori de l'Ebre va dissenyar una xarxa de sensors sísmics per monitoritzar la sismicitat a les proximitats del magatzem geològic de gas Castor i va encomanar-se-li vigilar la possible sismicitat induïda per la injecció de gas, com ha passat en altres activitats industrials d'aquestes característiques durant els períodes d'injecció.
La Plataforma Ciutadana en defensa de les Terres del Sénia tem que quan continuen les injeccions de gas la situació puga agreujar-se: "Si està havent-hi petits sismes ara, què podrà passar quan estigui més ple, o en la màxima capacitat", apunta la portaveu Cristina Reverter. L'empresa promotora, Escal UGS, per contra, afirma que no ha d'haver-hi un gran increment de pressió amb l'entrada de més gas, perquè el magatzem solta aigua com a fuita.
Amb tot, la crisi sísmica està provocant malestar entre els Ajuntaments de la zona i alguns sectors productius, com la pesca. El patró major de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Rápita, Eusebi Rosers ha lamentat que "no se'ns hagi donat cap explicació sobre aquesta situació, i com desconeixem si pot causar algun efecte sobre la nostra pesca, intentarem informar-nos".
Durant el mes de setembre s'han injectat 106 milions de metres cúbics de gas matalàs, el mínim que hi ha d'haver a la cavitat per poder entrar en activitat (queden 25 milions més que entraran a l'octubre), desprès del qual ja es pot injectar el gas comercialitzable. "En aquests moments, el magatzem està ja en condicions per començar a operar", ha afirmat el director d'Escal UGS, Recaredo del Potro.
Foto: Vinaròs News