Més de 7.000 nàiades, caragols endèmics i carpes, rescatats

Agricultura inicia una campanya de salvament d'espècies autòctones abans de la inundació amb aigua salada dels desguassos del marge dret | L'actuació forma part del pla de lluita contra el caragol poma, present ja en arrossars de Sant Jaume i

Publicat el 06 de novembre de 2013 a les 13:52
Nàiade d'aigua dolça. Un dels exemplars recuperats. Foto: Sofia Cabanes

El Departament d’Agricultura està treballant en una campanya de rescat d’espècies protegides a la xarxa de reg de l’hemidelta dret del Delta de l’Ebre abans que s’inicie la inundació parcial amb aigua salada prevista en el pla de lluita contra el caragol poma.

L’objectiu d'esta campanya és facilitar que les espècies protegides, principalment nàiades però també alguns cargolins protegits endèmics de la zona, es puguen salvar abans no s’inunden els desguassos amb aigua salada. Aquestes espècies es traslladen a altres punts del Delta de l’Ebre. “Protegir les espècies autòctones és un objectiu que no em de perdre de vista en la lluita contra el caragol”, ha explicat el director dels serveis territorials d’Agricultura, Pere Vidal, que avui ha visitat els treballs.

En el rescat hi estan treballant unes 35 persones entre personal del Parc Natural del Delta de l’Ebre, personal de l’empresa Forestal Catalana, de la comunitat de Regants del marge dret i membres de SEO/BirdLife. Durant la revisió dels 10km de desguassos ja s’han recuperat unes 7.000 nàiades, fet que demostra, segons Vidal “que els ecosistemes del Delta gaudeixen d’una bona salut i que, precisament, s’ha de treballar per a què el caragol poma no la distorcione”.


Una altra de les operacions de salvament d’espècies que s’està efectuant és la de la carpa. “En els darrers anys s’ha detectat una davallada de la seua població, sobretot al riu”, és per aquest motiu que els exemplars recuperats seran introduïts a l’Ebre, segons ha especificat el director dels serveis territorials.

Vuit exemplars de caragol poma detectats al marge dret
A més de la inundació amb aigua salada de 10 km de desguassos. Les actuacions del marge dret consistiran també en la inundació de camps en dos zones molt concretes: Els Eucaliptus i Sant Jaume d’Enveja, on Vidal constata que “s’ha torbat caragol dins dels arrossars”.

A part d’això, les tasques de recerca d’espècies protegides al marge dret també han permès trobar 8 exemplars de caragol poma, fet que demostra, segons el responsable d’Agricultura a l’Ebre, que “les accions que s’estan adoptant són de vital importància”.

Un cop revisats els desguassos del marge dret s’inundaran durant 20 dies amb aigua salada. Al marge esquerre, on la plaga és present des de fa més de 3 anys, ja s’han iniciat les tasques de bombeig per enretirar l’aigua dolça que encara queda a les canalitzacions i posteriorment també es farà entrar l’aigua salda. 

La campanya de salvament també s'ocupa de la recuperació de carpes. Foto: Sofia Cabanes