L’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, va ser condemnat, el 2011, a quatre anys i mig de pressió per intentar introduir a Espanya 121 quilos d'haixix. Abdelbaki va donar la culpa dels fets a tres germans marroquins -els quals, finalment, van ser absolts-, acusant-los d’obligar-lo a transportar la droga; acusació que el jutge de Ceuta no va considerar certa, segons informa El País.
En a vista oral, l’imam va declarar que el van posar dintre d’una furgoneta, va sofrir una pallissa i va estar ingressat quatre dies a un hospital en estat de coma. Tanmateix, no va denunciar els fets quan estos van ocórrer ni va aportar proves de la seua estància a l’hospital.
La sentència afirma que l’1 de gener de 2010 els gossos de la Guardia Civil van detectar l'haixix en una furgoneta propietat seua. Abdelbaki va ser detingut quan anava a embarcar-se al transbordador que fa la ruta Ceuta-Algeciras. El futur imam de Ripoll i presumpte cap dels atemptats a Barcelona i Cambrils, però, es va contradir a l’hora d’aportar la seua versió.
Com a imputat, va al·legar que no sabia res de la droga i que els tres germans li van deixar 6.000 euros per comprar una furgoneta. Segons d’Abdelbaki, un mes després de ser detingut li van “enviar” una quarta persona a qui havia de deixar-li el vehicle i que, després, ell va tornar a usar al Marroc sense adonar-se’n que portava l'haixix. Tot i haver defensat esta versió com a imputat, al judici va afirmar que havia transportat la droga, però que ho havia fet per por i sota amenaces a la seua persona i a la seua família.
A la sentència, el jutge va constatar que hi havia “notables contradiccions” entre el que havia dit en fase d’instrucció i allò al·legat en la vista oral, cosa que Abdelbaki també va negar acusant la traductora d’haver-se equivocat. Però el jutge també apunta altres contradiccions com l’import que els germans van deixar-li al futur imam, que no era de 6.000 euros sinó de 13.000 €.
Abdelbaki va complir pressió per tràfic de drogues del 2 de gener del 2010 a l’abril de 2014, i la major part de la seua condemna la va passar a la presó de Castelló. Durant el temps que va estar en situació de presó provisional esperant el judici, Abdelbaki va dirigir-se, mitjançant cartes, al Defensor del Poble i a la Fiscalia General de l’Estat denunciant la “injustícia” de la seua condemna i explicant la seua versió dels fets. També va afirmar que els germans estaven amenaçant-lo fins i tot dintre de la presó. Les dos institucions van respondre que no podien fer res, ja que el judici estava per resoldre.
Queda el dubte si esta condemna i la seua experiència a la presó va fer radicalitzar Abdelbaki. Això sí, se sap que abans de que tot això succeís, va contactar amb Mohamed Mrabet, un imam radical que presidia la mesquita Al Furkan a Vilanova, i que va ser detingut en l’operació Chacal, el 2005. Va ser acusat per la policia per dirigir una xarxa que va enviar combatents (muyahidines) a l’Iraq i l'Afganistan. Durant la operació, el cos policial va trobar documentació d’Abdelbaki es Satty a casa de Mrabet i, tot i que no va ser imputat per la causa, el jutge va autoritzar la intervenció del seu telèfon.
L'imam de Ripoll va denunciar el Defensor del Poble la «injustícia» del seu empresonament el 2010
Abdelbaki es Satty va ser condemnat a quatre anys i mig de pressió per intentar introduir a Espanya 121 quilos d'haixix
ARA A PORTADA
Publicat el 29 d’agost de 2017 a les 17:35
Actualitzat el 31 d’agost de 2017 a les 16:42
Et pot interessar
-
Societat José Luis Arín confia en un pontificat de Lleó XIV continuista però amb una empremta pròpia
-
Societat «Ràpita Olé»: Un dia de germanor, alegria i flamenc a La Ràpita
-
Societat El de Tortosa és l’únic bisbat català que ha enviat un Papa a Roma
-
Societat Tortosa acull el segon Festival de Tunes de les Terres de l’Ebre