L'Ajuntament de Corbera d'Ebre nega que no haja invertit en el Poble Vell

El consistori contesta a l'Associació Poble Vell de Corbera d'Ebre sobre les acusacions de falta d'inversió i manteniment de l'espai patrimonial

Aguaita
28 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:41h
Imatge del poble vell de Corbera d'Ebre
Imatge del poble vell de Corbera d'Ebre | Sofia Cabanes
L'Ajuntament de Corbera d'Ebre ha emès un comunicat on contesta a les acusacions de l'Associació del Poble Vell i nega que la inversió al Poble Vell per part del consistori i de la resta d'administracions haja sigut nul.la.

El consistori recorda que va liderar, com a membre fundador del COMEBE, la construcció del Centre115Dies i la rehabilitació i cobriment de la teulada de l'EsglésiaVella, i que en els últims anys s'ha invertit prop d'1,7 MEUR d'euros al conjunt històric. En el comunicat també lamenta la decisió "precipitada i difícil d'entendre" de dissoldre "una entitat referent", quan la junta només portava divuit mesos al càrrec.

En el comunicat, l'Ajuntament de Corbera d'Ebre reconeix, en primer lloc, "el treball i l'esforç de les moltes persones que van crear i fer créixer" l'Associació del Poble Vell, i el "treball desinteressat" que havia convertit l'entitat en "un referent de la preservació del patrimoni i la memòria històrica del país".

L'Associació Poble Vell en una conversa amb l'Aguaita.cat ha dit que no entraran en el joc "d'estira i arronsa" d'anar desmentint cada informació i "que tot plegat mereix una reflexió més profunda", tal i com afirma la darrera presidenta de l'entitat, Anna Muntera.

El consistori rebutja que se l'acuse de "no creure mai en el potencial" del conjunt patrimonial. En este sentit, reivindica el seu lideratge per crear el COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre) i per construir el Centre d'Interpretació de la Batalla de l'Ebre 115 Dies, amb l'ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional Interreg III, amb una dotació total d'1.589.256,75 euros. També amb els ajuts de l'1% Cultural del govern espanyol es va rehabilitar i cobrir la teulada amb EFTE de l'Església Vella de Sant Pere.

Els equips de govern dels darrers anys, liderats per l'actual alcalde i l'actual tinent d'alcalde, Sebastià Frixach i Antonio Álvarez, assenyalen que a la inversió pública per rehabilitar i millorar el Poble Vell, d'un milió i mig d'euros, s'hi ha d'afegir els 183.387 euros de la primera fase (de nou) que l'any passat va executar el Govern, del projecte global de Consolidació i Rehabilitació del Poble Vell de Corbera d'Ebre. La inversió total prevista d'esta actuació és de 3.148.867,39 euros.

Projectes de futur

Enguany, el consistori avança que s'invertiran 190.706,82 euros en el projecte de Consolidació i Manteniment de l'Església Vella, també amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Des de l'Ajuntament argumenten que qualsevolintervenció al PobleVell requerix el vistiplau del consistori com a titular de l'espai i de Patrimoni, i que és també el consistori, com a propietari, que ha de cobrar pel lloguer per a actes o activitats de tercers del conjunt patrimonial. En tres anys, l'espai s'ha cedit en una trentena d'ocasions. Els actes públics de promoció turística, cultural o de productes, també de la comarca de la Terra Alta, queden exempts de la taxa.

L'Ajuntament de Corbera d'Ebre assegura que "continuarà treballant" en la preservació de la memòria històrica i el patrimoni local, "com ho han fet" els anteriors governs municipals, i que "sumarà esforços" amb altres administracions, "de manera prioritària amb la Generalitat", atenent "les peticions i recomanacions del Departament de Cultura".

"Cercarem la col·laboració de totes aquelles institucions, entitats i particulars que, de manera desinteressada, persegueixin els mateixos objectius, fugint de protagonismes i sense alimentar discussions i polèmiques públiques, que cap favor fan ni al nostre poble ni als valors que volem defensar", conclouen a l'escrit.