L'Associació Poble Vell de Corbera d'Ebre es dissol per falta de relleu, recursos i suport consistorial

L'entitat critica que l'Ajuntament llogués l'Església Vella de Sant Pere a tercers sense consens i perjudicant-la

El Poble Vell de Corbera d'Ebre, un dels espais de memòria de la batalla de l'Ebre.
El Poble Vell de Corbera d'Ebre, un dels espais de memòria de la batalla de l'Ebre. | Cedida
Aguaita.cat
21 de febrer del 2024
Actualitzat el 28 de febrer a les 12:44h
L'AssociacióPobleVelldeCorberad'Ebre ha comunicat que es dissol i cessa tota la seua activitat. L'entitat ha gestionat durant trentaanys la conservació del PobleVelldeCorberad'Ebre (Terra Alta), arrasat per les bombes durant la Batalladel'Ebre i la guerracivilespanyola. La decisió, com expliquen en un comunicat, es deu a la falta de relleu després de la dimissió de la junta, encapçalada per Anna Pedrola, l'octubre passat. L'entitat acusa problemeseconòmics i denuncia la falta de suport de l'Ajuntament de Corbera d'Ebre, al qual acusa "de no haver cregut completament en el potencial" del conjunt històric i patrimonial. També lamenten la decisió del consistori de llogar a tercers l'EsglésiadeSantPere, que els ha perjudicat.

L'Associació Poble Vell de Corbera d'Ebre que cessarà tota la seua activitat a partir d'aquest dissabte, agraeix el suport dels nombrosos veïns i veïnes que "han lluitat incansablement, de manera voluntària i desinteressada" per la preservació "d'un patrimoni únic", un espai reivindicat com "l'emblema de la memòria històrica de Catalunya". A més de la feina de conservar-lo, fer-ne difusió i millorar l'espai amb un vessant artístic i reivindicatiu en favor de la pau, l'entitat ha rebut en estes tres dècades més de 20.000 visitants d'arreu del món, i la seva dissolució suposa "una pèrdua irreparable" que "no s'hauria de permetre"

L'Associació, que va començar com un patronat, reivindica que ha aconseguit generar llocs de treball i repercutir econòmicament en els negocis del municipi. Segons l'entitat, els tres llocs de feina que sostenien "s'han vist greument compromesos" amb la decisió de l'Ajuntament de Corbera d'Ebre de llogar, des de 2020, l'espai de l'Església Vella de Sant Pere i el Poble Vell a tercers. L'ordenança municipal asseguren que no es va consensuar amb l'ens gestor de l'espai, ni ha suposat ingressos per a l'entitat ni el conjunt patrimonial.

"De retruc, ha provocat que l'Associació no hagi pogut donar acollida a centenars de visitants (molts d'ells amb reserves prèvies i vinguts de lluny) durant els dies que es llogava a terceres persones o empreses, projectant una imatge lamentable de cara als usuaris", critiquen en l'escrit. De fet, lamenten "que l'Ajuntament de Corbera mai ha cregut completament en el potencial del Poble Vell i ha ignorat de forma sistemàtica les inquietuds, peticions, propostes i demandes" de l'Associació.

Assenyalen que la inversió del consistori a l'espai "ha estat pràcticament nul·la", així com la de les administracions superiors, tot i que el PobleVell és un Culturald'InterèsNacional. Fins i tot acusen el DepartamentdeJustícia d'haver "contribuït de manera indiscutible a la degradació que l'espai ha patit en la darrera dècada", quan moltes cases i edificis s'han esfondrat definitivament sense que les institucions hagin "fet res" i "a la vegada, prohibint" que intervingués l'entitat.