El Govern ha reivindicat que l'Agenda Rural de Catalunya és una eina transversal i interdepartamental, però no un punt de partida. Més de 1.200 persones i més de 350 entitats han col·laborat en la redacció. A les Terres de l'Ebre es van fer dos tallers territorials al juliol, un a la Fatarella (Terra Alta) i l'altre al Perelló (Baix Ebre).
En el procés s'han identificat prop de 900 actuacions que ara s'assignaran als diferents departaments, i hauran de respondre "quin compliment fan o en faran, com ho preveuen fer, si a curt o llarg termini", com ha apuntat Oriol Anson, secretari d'Agenda Rural. El seguiment i control el farà la comissió interdepartamental sobre despoblament rural, presidida per Acció Climàtica.
"Hi surt la fibra, les comunicacions, els serveis de salut i d'educació però també hi surt la gestió territorial, el medi ambient, el sector primari i el benestar de les persones. Tot el que necessita el territori rural perquè la gent tinguin condicions per viure-hi", ha remarcat Anson.
En concret, l'Agenda reclama 208 actuacions per assolir el repte de Benestar i millora demogràfica, garantint "els drets socials i uns serveis dignes, en un món rural viu"; 130 actuacions formen part del repte de la Transició Ecològica a favor de l'economia circular una implantació justa de les renovables o millores de la biodiversitat.
També defineix 58 actuacions que han de millorar la connectivitat del territori, la mobilitat i el transport públic, l'accés al món digital i l'estat de les xarxes elèctriques; 189 actuacions han de permetre avançar al sistema agroalimentari i apropar el país a la "sobirania alimentària" amb ajuts a les empreses, foment de l'emprenedoria i el relleu generacional o el cooperativisme; 91 accions estan pensades per a la gestió forestal i l'aprofitament econòmic de la forest; 144 accions són per innovació i dinamització econòmica i social en zones rurals: i finalment, 56 actuacions són per la millora de la governança i la participació del món rural en espais supramunicipals.
Pioners a Europa
L'Agenda Rural de Catalunya és la primera que fa una regió europea, seguint el marc de referència de la iniciativa del Parlament Europeu per fer l'agenda rural europea. Com a estat, només França ha complert amb aquest requisit per fomentar el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social o la protecció a la natura.
A Catalunya dos de cada tres municipis tenen menys de 100 habitants per quilòmetre quadrat i més de la meitat no arriben als 20 habitants per quilòmetre quadrat. És a dir, 336 pobles tenen menys de 500 habitants i tot i ocupar un 35% de país, representen l'1% de la població. A les Terres de l'Ebre la meitat dels municipis tenen menys de dos mil habitants. Albert Salvadó, delegat del Govern, ha reivindicat que l'Agenda Rural és "una eina imprescindible" d'equitat territorial i ha reivindicat que ja s'hi està treballant. "Des del Fons de Transició Nuclear, la Reserva de la Biosfera, el hub d'economia blava, el nou model hospitalari, o la gestió forestal o el desplegament de la fibra òptica", "una bateria d'actuacions" que ha detallat per reivindicar que "aquestes polítiques cobren tot el sentit" a l'Ebre.