La Ràpita pugna amb Vitoria, València i Osca pel títol de capital gastronòmica

La tercera edició del premi Capital Espanyola de Gastronomia es donarà a conèixer el 17 de desembre a Madrid.

Publicat el 28 de novembre de 2013 a les 10:56
El llagostí és un dels elements estrella de la cuina rapitenca Foto: Sofia Cabanes

La Ràpita competirà amb Vitoria-Gasteiz, Osca i València pel títol de Capital Espanyola de la Gastronomia 2014, guardó que enguany celebra la seva 3a edició i que convoca la Federació Espanyola d'Hostaleria i la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET). El termini de presentació de projectes va finalitzar a el dia 20 i la proclamació de la ciutat seleccionada com a Capital Espanyola de la Gastronomia 2014 serà a Madrid el proper 17 de desembre. Les guanyadores de les edicions anteriors han estat Burgos (2013) i Logroño (2012).

La candidatura de la Ràpita , municipi membre de la plataforma Saborea España, destaca la seua  rellevant" tradició gastronòmica, basada en la cuina marinera i l'excel·lència dels productes del mar, especialment el llagostí .
La documentació aportada assenyala que els productes del mar es fusionen en la cuina d'aquesta zona amb els produïts per la terra com l'arròs, la flor de sal, els olis de les Terres de l' Ebre i els vins de la Terra Alta.

La candidatura presentada per l'Ajuntament de València compta amb mig centenar d'adhesions, entre empreses, denominacions d'origen, institucions, hostalers i restaurants amb "estrelles" Michelin.

La proposta de Vitòria ha partit dels hostalers locals, que consideren que aquest esdeveniment gastronòmic serà un element dinamitzador" i volen donar força a la seva candidatura amb l'organització d '"activitats al carrer" per provocar la participació ciutadana. Alguns dels productes agroalimentaris estrella de Vitòria que se citen són la patata alabesa , la mongeta pinta , la sal d'Añana i la mel del Gorbea.

Finalment, Osca ressalta els productes gastronòmics de qualitat que es produeixen a la província , la "magnífica" relació qualitat - preu dels seus restaurants i les nombroses iniciatives i activitats gastronòmiques que se celebren al llarg de l'any.