La denúncia s’acompanya d’informes que demostrarien els impactes que la tallada hauria tingut sobre espècies de flora i fauna estrictament protegides. De fet, la Fiscalia ha obert diligències penals per determinar la delictivitat d’estos indicis.
Esta tallada es va iniciar a finals del mes de maig del passat any 2019 i es va allargar unes quantes setmanes, temps en què es va executar la primera fase de la tallada. Tot indica, apunta GEPEC-EdC, que ara el DARP tindria la intenció de reprendre la segona fase de la tallada que seguiria afectant este espai natural protegit.
Els ecologistes defensen que en tractar-se d’un bosc situat dins d’un Parc Natural, la llei 12/1985 de 13 de juny, d’Espais Naturals, indica que l'òrgan gestor de l’espai protegit ha de fer un informe on indiqui si l’actuació és favorable (en aquest cas una tallada forestal), i marque les condicions que s’han de complir. Estos informes, que pretenen salvaguardar els valors ambientals dels espais protegit, són d’obligat compliment, defensa GEPEC-EdC.

Troncs apilats al costat d'un cartell informant de la tala al bosc de Refalgarí Foto: ACN / J. Marsal
En este cas el Parc Natural va emetre el corresponent informe tècnic que s’havia de complir, amb tot un seguit de condicions, per tal d’evitar l’afectació a les espècies protegides, evitar afectació als sectors de bosc de major valor ecològic, evitar provocar problemes d’erosió i evitar l’afectació a hàbitats sensibles, entre d’altres.
GEPEC-EdC que el DARP ha vulnerat totes estes condicions, “obviant-les per complert, tot i ser-ne coneixedors, afectant molt severament l’espai natural i a les espècies protegides”.
La tala d’arbres en este bosc ja va ser denunciada als mitjans per part de GEPEC-EdC. El Departament d’Agricultura va defensar l’actuació i els seus responsables. Tot plegat ha generat una forta polèmica entre Administració i ecologistes en el darrer any.
[noticia]15184[/noticia]
[noticia]15205[/noticia]
[noticia]15280[/noticia]