
Preparats. Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ja porta alguns dies avisant que avui a les 10 del matí posarà en marxa els sons d’alerta per emergencia química a través de les 84 sirenes instal·lades entorn a les zones amb este tipus d’indústria, en un total de 37 municipis catalans. Entre elles s’inclouen Flix i Tortosa, els dos primers municipis on es posarà el simulacre, que s’anirà activant successivament a la resta de poblacions fins gairebé les 13 hores. El so d’alerta és perceptible en una àrea aproximada de 137 Km2 entorn a les sirenes.
La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població del Pla Plaseqcat per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu. “L’objectiu de la prova és familiaritzar la població amb aquests tipus de senyals d’avís i les accions a realitzar en cas d’accident real i minimitzar el temps de resposta”, segons Protecció Civil.
L’alarma sonarà a través de les sirenes instal•lades al territori, i consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat la prova, la població sentirà un senyal continu de 30 segons de durada.
Durant la prova de sirenes es farà un enviament de missatges ‘push’ a través de l’aplicació de protecció civil per al mòbil per avisar els ciutadans quan s'activen les sirenes a cada zona, tal com es faria en un cas real si teniu l’aplicació descarregada. Podeu trobar més informació al següent enllaç: http://www.gencat.cat/mobils/proteccio_civil/cat/index.htm
També s’informarà en temps real a través del compte de Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat, que té més de 42.000 seguidors.
Consells davant una emergència química:
La mesura de protecció més segura en cas d’accident químic seria tancar-se a l’edifici més proper i no sortir-ne fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació en cas que estigués engegada per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics.
També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència; els responsables d’estos centres estan formats per actuar en cas d’emergència. Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no fos imprescindible per no col·lapsar les línies, i no quedar-se a l’interior del vehicle si ens trobem circulant, no és un espai estanc segur.
Per tal d’informar a la població sobre la realització de l’exercici, la Direcció General de Protecció Civil s’ha posat en contacte amb els 37 ajuntaments implicats i se’ls ha enviat per correu electrònic tant material gràfic com una falca de ràdio de l’exercici. A més, s’han realitzat entrevistes amb les ràdios municipals d’aquestes poblacions.
Podeu trobar més informació de l’exercici al web www.gencat.cat/interior/riscquimic
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha coordinat amb el TF 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes seran tractades com a alertants i es traspassaran al 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so es rep correctament, etc. Aquesta informació també es recollirà amb els observadors repartits pel territori, per comprovar que el so s’escolta en la zona de cobertura que cobreix cada sirena.