L'empresa Genia Bioenergy inicia els tràmits per instal·lar una planta de biometà a Campredó

La promotora transformarà els residus orgànics provinents de la ramaderia, l'agricultura i la indústria agroalimentària del Baix Ebre en gas d'origen renovable

Redacció
24 d'abril del 2024
Presentació de la futura planta de biometà a Campredó, Tortosa
Presentació de la futura planta de biometà a Campredó, Tortosa | Cedida

L'empresa Genia Bioenergy promou la implantació d'una planta de biometà en una parcel·la de 8,5 hectàrees de Campredó, al costat del polígon Catalunya Sud. Una planta amb capacitat de transformar els residus orgànics provinents de la ramaderia, l'agricultura i la indústria alimentària del Baix Ebre en gas d'origen renovable. El CEO de Genia Bionergy, Gabriel Butler i els alcaldes de Tortosa i Campredó, Jordi Jordan i Damià Grau, han presentat avui els detalls d'un projecte que ha iniciat la tramitació administrativa.

Genia Bioenergy és una companyia valenciana que lidera el desenvolupament de la indústria del biometà a l'Estat espanyol i Portugal i el projecte que promou a Campredó suposarà una inversió directa de 15 milions d'euros i la creació de 40 llocs de treball durant la seua construcció i uns 30 quan la planta comence a operar. Es tracta d'una instal·lació que suposarà una alternativa sostenible a la gestió de fins a 127.000 tones anuals de residus generats al Baix Ebre i Montsià, com ara dejeccions animals de les granges porcines i avícoles, restes agrícoles no aptes per a alimentació animal o deixalles orgàniques de l'agroindústria. A la planta aquests residus es degradaran mitjançant un procediment natural generant biogàs, un gas d'origen renovable que a través d'un procés de depuració es convertirà en biometà.

Segons ha explicat el CEO de l'empresa es tracta d'una instal·lació d'última generació que incorpora totes les mesures disponibles per ser una indústria neta, amb sistemes de recuperació d'aigua dels residus, un disseny per a reduir consums de recursos com a energia tèrmica, aigua o mesures per minimitzar qualsevol tipus d'olors. La previsió és que en aquesta planta es produeixen fins a 93GWh/any de biometà, que seran injectats a la xarxa per la seua distribució.

L'empresa promotora ha presentat a l'Ajuntament l'avanç del pla especial urbanístic i l'avaluació ambiental, que és el primer pas per tirar endavant el projecte. "Hem traslladat l'avanç del pla especial urbanístic al departament d'Acció Climàtica que és l'organisme que ha de determinar com es farà la tramitació ambiental del projecte i determinarà si l'abast del projecte és municipal o supramunicipal", ha dit l'alcalde de Tortosa.

Per la seua banda, l'alcalde de Campredó ha destacat la millora que implicarà aquesta planta per a la gestió de les dejeccions ramaderes, així com la reducció de molèsties pel que fa a olors i mosques.

Alguns ramaders locals ja han expressat la seua intenció d'unir-se al projecte aportant les dejeccions de les seues granges, la qual cosa suposarà una reducció de costos en la gestió dels mateixos i una simplificació de la logística i la documentació.

Genia Bioenergy té una àmplia experiència en disseny i execució de projectes de diversa complexitat de biogàs i biometà per a clients tant nacionals com internacionals i participa en diversos projectes d'R+D+I associats a la bioenergia. L'empresa sosté que vol integrar-se a la comarca promovent l'activitat econòmica local i processos d'economia circular.