Concentració veïnal i ecologista contra la futura planta de biogàs de Camarles

Tindrà lloc demà 25 d'abril durant el ple municipal per debatre els pros i contres de la planta de biogàs

Exemple de planta de biogàs situada a Vall-de-roures
Exemple de planta de biogàs situada a Vall-de-roures | Arxiu
24 d'abril del 2024
Actualitzat el 25 d'abril a les 9:58h

El govern municipal de l'Ajuntament de Camarles ha fet públic un comunicat en el que explicat la voluntat de l’empresa Ence d’instal·lar al municipi una planta de biogàs, més concretament, a la zona coneguda com Pla de Bif, prop del gasoducte on es realitzaria la injecció de biometà.
Segons ha explicat el consistori després de reunir-se amb l’empresa, la planta de biogàs seria exclusivament d’alperuix (sansa) i “en cap cas s’utilitzarien purins, fems o altres residus que no siguin d’alperuix en el seu procés de producció”.


També afirmen que la construcció de la planta suposarà una inversió estimada d’uns 22 milions d’euros i la creació d’entre 15 i 20 llocs de treballs directes i entre uns 40 i 60 llocs de treballs indirectes amb prioritat per a les persones del municipi.


Segons un comunicat, l’únic que ha demanat l’empresa per ara és un certificat de compatibilitat urbanística de la finca i que ara haurà de tramitar la Llicència Ambiental Integrada, la qual ha d’atorgar la Generalitat de Catalunya i, més concretament, l’OGAU (Oficina de Gestió Ambiental Unificada), un tràmit que podria durar aproximadament dos anys.
A més, el govern municipal es compromet a transmetre tota la informació a la població i no descarta “realitzar una consulta popular si fos necessària” davant els dubtes i inquietuds que ha despertat el projecte. “ La voluntat del govern actual és mantenir informada a la població sobre els detalls del projecte i presentar la màxima transparència possible”.


Des de l'Ajuntament, no volen afegir res més al comunicat  fins demà al ple quan este mitjà els ha demanat la seua postura i quins beneficis pot aportar al poble.


Al seu torn, diverses entitats s’oposen al futur projecte de la planta de biogàs a Camarles. Sota el lema de ‘El poble no ho vol!’ diverses entitats han convocat per demà 25 d’abril una concentració pacífica i silenciosa en contra de la proposada ubicació d’una planta de biogàs al Pla del Bif al terme municipal de Camarles. Tal i com explica a l'Aguaita, CaitlinDavenport, membre de les entitats veïnals que s'oposen al projecte " estes plantes tenen un conjunt de necessitats i conseqüències que cal que s'assumisquen en els espais adequats, Camarles, no és el lloc correcte".
Segons la veïna de Camarles "estem veient una ploriferació d'indústries de residus a les Terres de l'Ebre que ens acabaran convertint en la deixalleria de tot Catalunya, faran dels nostres pobles un lloc desagradable per viure degut a les males olors i la contaminació".
Creu que té encara menys sentit que es vulga instal.lar a la muntanya ja que és sól rústic i hi ha residències properes. "Demanarem demà a l'Ajuntament en persona que escolte la voluntat del poble per la nosta salut, el nostre entorn i els nostres valors", conclou la veïna de Camarles, Caitlin Davenport.


La mobilització tindrà lloc demà, 25 d’abril de 13h a 15h davant de l’Ajuntament de Camarles  per tal de demostrar la seua oposició a la construcció d’una planta de biogàs en sol rústic, a 4 km del nucli urbà.

La mobilització neix d'una reunió municipal oberta celebrada el passat divendres 19 d'abril, en la qual representants de GEPEC–EdC, del grup verd l'Omeda i de l'entitat veïnal AMEVESABA van compartir les seves perspectives sobre l'impacte ambiental que tindria la planta proposada. L'associació mediambiental de veïns de Santa Bàrbara, també van detallar els efectes perjudicials que estan experimentant el seu municipi a causa de la planta de biogàs de la Galera com ara les males olors insuportables. 

La concentració tindrà lloc durant un Ple Municipal on està previst la votació d’una moció presentada per Junts el passat 11 d’abril, que insta a una anàlisi exhaustiva dels impactes potencials sobre la salut humana i el medi ambient que el projecte pot tenir, l’exposició mitjançant assemblea informativa a la ciutadania dels resultats i, finalment, una consulta ciutadana. 

Des de les entitats convocants, es vol destacar la poca idoneïtat de la ubicació del projecte en una zona rústica carregada de riquesa ambiental i paisatgística, alhora de posar en dubte que es produeixin suficients residus en este territori com per abastir l’operació de la planta.