Els veïns de l’Aldea poden escollir com voldrien que fos l’avinguda Catalunya

L'Ajuntment i també el Parlament han reclamat en els últims dies que el ministeri en cedisca la titularitat, amb l'aportació econòmica corresponent

Publicat el 17 de març de 2015 a les 16:53
Actualitzat el 18 de març de 2015 a les 14:50

Les dos propostes bàsiques de disseny que s'oferixen als veïns. Foto: Ajuntament de l'Aldea


És l’artèria principal del municipi de l’Aldea. Són gairebé tres quilòmetres de l’avinguda Catalunya, l’antiga N-340, que un cop en servei el nou tram de la circumval·lació, l’Ajuntament vol transformar per tal que allò que durant anys va ser una barrera de trànsit siga una via integradora dins la trama urbana. Per tal que això siga realitat caldrà que el ministeri de Foment accepte les peticions de l’Ajuntament i també del Parlament de Catalunya, de cedir-ne la titularitat, amb els corresponents recursos contemplats per la llei per adequar-la. Mentrestant, l’Ajuntament ha decidit donar la veu als veïns i obrir un procés de participació ciutadana per tal que escullen entre dos possibles dissenys per a la via. En qualsevol cas, caldria escometre-ho per fases, ja que els costos aproximats s'eleven a 7,5 milions d'euros, similars en les dos alternatives.

Hi ha dos propostes bàsiques (la A a l’esquerra de la imatge i la B a la dreta). La Proposta A opta per mantindré la circulació central de vehicles ,amb voreres més amples i amb un disseny més adaptat al comerç. La Proposta B disposaria de passeig central amb voreres més estretes i més enfocat al lleure. Estes propostes es podran complementar amb totes les idees que la ciutadania faça arribar amb les butlletes de participació ciutadana que es distribuiran per les cases, segons ha explicat l’alcalde, Dani Andreu (ERC). Amb la butlleta també es podrà decidir si desitgen o no zona arbrada, carril bici, nou enllumenat, mobiliari urbà i per últim, si el nou disseny ha de mantindré o no l’antic pont del ferrocarril.

Andreu ha explicat que “no hem tancat un termini determinat per fer les votacions, perquè creiem que allò més adequat és que el govern municipal que surta de les eleccions de maig prenga la decisió definitiva en funció de la proposta que resulte eligida pel veïnat”.

La intenció del govern municipal actual és, un cop feta l’elecció, és encomanar la redacció del projecte. L’execució, en qualsevol cas, s’hauria de fer per fases, donat els elevats costos d’escometre una obra d’estes característiques. En este sentit, l’Ajuntament ha demanat a la Diputació de Tarragona una avaluació econòmica d’un projecte així, que no només contempla el disseny extern, sinó també una important obra que inclou el clavegueram, els pluvials, etc.

“L’estimació, amb una lleugera variació entre la proposta A i la B, és d’un cost d’entorn als 7,5 milions d’euros”, ha explicat l’alcalde. Andreu recorda que, tal com es va aprovar al ple de divendres passat amb el suport unànim dels tres grups amb representació (ERC, CiU i PSC), l’Ajuntament reclama al ministeri de Foment “el traspàs de la titularitat de l’antiga N-340 sempre i quan incloga els recursos econòmics contemplats legalment, que equivaldrien en total a uns 600.000 euros, o bé que siga el propi ministeri el que faça les obres d’urbanització i un cop fetes, cedisca la via al municipi”.

El Parlament també demana la cessió amb compensacions
Cal recordar també que este divendres passat es va aprovar al Parlament, amb el vot en contra del PP, la proposta resolució presentada per CiU i defensada per la diputada tortosina Meritxell Roigé demanant que “l’Aldea recupere la titularitat de la carretera N-340 i del tram de la N-235, per transformar-les en una avinguda” i que esta cessió vaja acompanyada per les corresponents actuacions i compensacions que el Ministeri de Foment establix per a estos casos.

Roigé va recordar que el passat 3 d’octubre de 2014 va fer un any de l’obertura al trànsit de la variant de la N-340 al municipi de l’Aldea, “posant fi al trànsit de 17.000 vehicles, una gran part dels quals eren pesants, que este municipi del Baix Ebre suportava diàriament al llarg dels 3 km que comprenen el nucli urbà”. Un cop alliberada la via d’esta pressió, el municipi vol reconvertir-la en una avinguda urbana i que, a més, se “solucionen els problemes endèmics d’acumulació de l’escorrentiu de pluja en diversos punts de la travessera, connectant els barris, dinamitzant el comerç, millorant l’atractiu d’una nova reordenació i cohesionant el sentiment dels aldeans envers esta via de comunicació que ha fet més de barrera que d’element de connexió”, va apuntar Roigé.