Per commemorar el tercer aniversari de la mort de Manuel Pérez Bonfill, escriptor i professor de Tortosa, l'Institut Dertosa -on va exercir durant més de 40 anys- ha impulsat una ruta literària per recordar-ne l'obra i la figura, també des de vessants més desconegudes com la familiar, la docent o la política. La iniciativa sorgix del treball de recerca de l'alumna del centre, Anna Tomàs, que ha explorat la vida de Pérez Bonfill "en profunditat". Amics, companys i la seua esposa, en d'altres, seran els encarregats de repassar anècdotes i reproduir fragments de l'obra de Pérez Bonfill en espais simbòlics de la ciutat, com l'antic institut, la biblioteca, l'antiga acadèmia de dansa de la seva dona o els refugis antiaeris de la Guerra Civil.
La ruta literària de Manuel Pérez Bonfill es farà el 21 de juny en dos passis, a la tarda (18 h i 19:30 h). Anna Tomàs, alumna de segon de batxillerat de l'Institut Dertosa i autora del treball de recerca que ha investigat i indagat en la vida i obra de l'escriptor, serà l'encarregada d'obrir l'activitat amb un parlament a la plaça Gerard Vergés, on s'ubicava l'antic institut. Els tutors de Tomàs per fer la recerca, i també antics alumnes de Pérez Bonfill, Emigdi Subirats i Pep Pinyol, llegiran un fragment de l'obra de l'escriptor, i la professora Manolita Nadal repassarà anècdotes compartides.
Nadal ha estat professora de l'Aula de Teatre de l'Institut Dertosa durant anys, una iniciativa que ha marcat el projecte educatiu del centre escolar i que va instaurar Pérez Bonfill. "A banda de les seues dimensions polítiques i literàries, té una dimensió docent. Va ser company i professor de l'institut durant molts anys i va impulsar projectes tan importants com el teatre", ha destacat la directora de l'Institut Dertosa, Francina Prades.
La ruta seguirà per la biblioteca Marcel·lí Domingo on es llegiran fragments del seu primer llibre, 'Amb algunes branques d'oliveres', que Pérez Bonfill publicava el 1991 gràcies al finançament dels seus companys del claustre de professors. La seua dona, Anna Bel, recordarà la faceta d'espòs, pare i avi al carrer Mercaders, on ella tenia una escola de dansa i l'escriptor hi passava "moltes hores". La ruta acabarà al carrer Hemingway, al refugi antiaeri de la Guerra Civil on es repassaran els articles de l'autor sobre Ernest Hemingway i es recordarà l'etapa de guerra que ell va viure.
Com ha apuntat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la voluntat és que aquesta activitat es pugui repetir cada any, lligada a la commemoració de la mort de l'escriptor tortosí, que va traspassar el 19 de juny de 2018 a l'edat de 91 anys. Manuel Pérez Bonfill va rebre la Creu de Sant Jordi (2010) i és Fill predilecte de la ciutat de Tortosa (2016).
El treball de recerca d'una alumna de l'Institut Dertosa impulsa una ruta literària sobre Pérez Bonfill
La ruta evocarà la figura de l'escriptor tortosí per descobrir-ne també la vessant familiar i docent

- Manuel Pérez Bonfill, en el moment de rebre el reconeixement de fill predilecte de Tortosa, en una fotografia del 2016. -
- Cedida
ARA A PORTADA
-
-
-
Les entitats ecologistes són admeses com a acusació en cas dels abocaments irregulars a Riba-roja d'Ebre Redacció
-
Un programa per afavorir el benestar emocional dels alumnes guanya el Campus Challenge de la URV Redacció
-
Condemnen la responsable de l'alberg d'animals de Camarles per maltractament i intrusisme professional Redacció
Publicat el 14 de juny de 2021 a les 16:02
Actualitzat el 14 de juny de 2021 a les 16:11
Et pot interessar
-
Societat Un any de la gran ferida al Coll de l'Alba: aixi evoluciona el bosc cremat al 2024
-
Societat Deltebre, pioner a les Terres de l’Ebre en la xarxa de Destins Turístics Intel·ligents
-
Societat Una forta pedregada a Morella genera problemes viaris i deixa el paisatge blanc
-
Societat Una vuitantena d'efectius d'emergències testen com actuarien en un cas de fuita d'amoníac al port de la Ràpita
-
Societat Un viatge a la moda d’ahir: el nou catàleg d’indumentària de la Festa del Mercat a la Plaça
-
Societat La Diada de l'Ostra de l'Ampolla encén la primavera gastronòmica a la costa ebrenca