Els tractaments contra el mosquit al delta de l’Ebre s’avancen enguany tres setmanes i començaran aquest divendres, després que les pluges i llevantades del març hagin accelerat l’aparició de larves als espais naturals. Segons ha informat el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), els mostrejos fets des de principi de març han detectat focus larvaris molt desenvolupats a maresmes i zones no conreades.
L’avançament de la campanya ha estat possible, en part, gràcies a la col·laboració dels regants, especialment de la Comunitat de la Dreta de l’Ebre, que han obert sortides d’aigua cap al mar per assecar canals i eliminar larves sense necessitat d’aplicar productes. “Són tractaments invisibles però molt efectius”, ha remarcat la directora de salubritat del COPATE, Montse Masià.
Enguany, el pressupost ha crescut un 10%, fins a 1,2 milions d’euros, i es tractaran 500 hectàrees més de l’habitual, arribant a 5.500 hectàrees d’espais naturals. A partir del mes de juny, també es començarà a actuar en 2.000 hectàrees d’arrossars.
El producte utilitzat és un biolarvicida d’origen natural, el Bacillus thuringiensis israelensis (Bti), que actua només quan les larves l’ingereixen i no afecta altres organismes aquàtics. Els tractaments només es poden fer fins al 15 d’agost, abans que comenci la collita de l’arròs, i normalment se’n fan entre quatre i cinc per temporada.
El president del COPATE, Ivan Garcia, ha explicat que l’objectiu és protegir la salut pública i garantir una bona campanya turística, que enguany coincideix amb la Setmana Santa. Garcia ha avançat també que el Consorci treballa per renovar el conveni amb la Generalitat, que venç enguany, per garantir la continuïtat dels tractaments tant contra el mosquit com contra la mosca negra.