
Un dels quadres que formen part del fons cedit. Foto: URV
La Fundació Privada Cinca Piqué de Tortosa ha cedit al Campus Terres de l’Ebre de la URV una vintena de quadres que formen part de la seua valuosa col·lecció d’obra pictòrica. Entre els quadres cedits i que ja es poden veure exposats en diferents aules i espais del Campus hi ha diverses obres de Ferran Arasa, José Benet Espuny, Albert Fabà, Roberto Escoda, Antoni Casanova Estorach i Ricard Cerveto.
Es tracta d’un préstec temporal gratuït, a cinc anys vista, tal com especifica el conveni signat entre la URV i la Fundació Cinca Piqué. Durant este temps els quadres passen a formar part del fons d’art del Campus Terres de l’Ebre i és la URV qui es fa càrrec de la conservació i manteniment de les obres. “És bo per a la Fundació i és bo per a la URV”, argumenta, el director del Campus Terres de l’Ebre, Azael Fabregat, tot assenyalant que este conveni permet que els quadres puguen estar exposats en un lloc públic. En este sentit, Fabregat ha destacat també l’especial vinculació de la Fundació Cinca Piqué en el desplegament de la URV a les Terres de l’Ebre. “Sempre ens ha acompanyat i ara ho continua fent, ja siga finançant projectes de recerca vinculats al campus o amb cessions com esta”.
Les obres s’han penjat a les sales d’ús públic del Campus Terres de l’Ebre com l’aula magna Federico Mayor Zaragoza, que acull totes les obres de Ferran Arasa.
La cessió es farà oficial demà dijous, 13 de novembre a les 18 h, en un acte públic a l’aula magna del Campus, presidit pel vicerector d’Universitat i Societat de la URV, Jordi Tous; el director del Campus Terres de l’Ebre, Azael Fabregat, i el president de la Fundació Cinca Piqué, Vicent Lluesma. En este mateix acte, la doctora en història de l’art i responsable de l’Antena Cultural Tortosa de la URV, Núria Gil, pronunciarà una conferència sobre les col·leccions d’art i la importància de les obres que conté el fons Cinca Piqué. Gil també s’ha referit a la figura de Ramón Cinca Piqué, qui va començar la seua trajectòria professional de l’Acadèmia Cots entre els anys 1939 i 1941, més tard fou nomenat director del centre educatiu ubicat a l’edifici conegut com a casa Brunet. La seua voluntat va ser constituir una fundació que col·laborés amb entitats publiques i privades dedicades a la cultura i l’ensenyament. El matrimoni Brunet va ser assidu als actes artístics i musicals de la Tortosa de l’època, iniciant una col·lecció i promovent les tertúlies amb artistes. D’este impuls sorgix la col·lecció i la tasca que encara ara desenvolupa la fundació que porta el seu nom.