Ecologistes en Acció denuncia en un informe les «greus deficiències» del pla de conca

Publicat el 10 d’abril de 2014 a les 11:55
Riu Ebre crescut, al seu pas per Tortosa Foto: S.C.

Ecologistes en Acció va presentar el passat divendres 4 d'abril a l'Agència Catalana de l'Aigua un informe per a què fossen considerades les seues argumentacions a la sessió que ahir va celebrar el Consell per a l'Ús Sostenible de l'Aigua (CUSA) de la Generalitat sobre el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre.

Segons l'organització ecologista el Pla aprovat "conté errors de càlcul bàsics i greus deficiències d'analisi pel que fa a la quantificació dels recursos hídrics disponibles; la valoració dels efectes del canvi climàtic, les sequeres i les inundacions;la no avaluació de l'estat de les masses d'aigua més complexes", entre d'altres. 

L'informe qüestiona la "manca de justificació social" en relació a la construcció de 35 nous embassaments i 44 més planificats i l’augment de 450.000 hectàrees de regadiu que se sumen a les 950.000 existents, "atès que no existeixen suficients recursos hídrics per a implantar-les i el gran impacte ambiental que comportaria la seva execució". "La proposta de cabals ambientals que fa el pla de conca, lluny d'estar determinada amb criteris tècnics es concreta a partir del cabal sobrant una vegada s'han descomptat els cabals necessaris per a satisfer totes les demandes d’usos a la conca", lamenten a més.

El document presentat per Ecologistes en Acció de Catalunya sol·licitant al Govern de la Generalitat que "utilitze tots els mecanismes jurídics tant estatals com comunitaris que estiguen al seu abast" per aturar el pla de conca "atès el greu incompliment de la llei d’aigües, la Directiva Marc d’Aigua i altres normatives estatals i comunitàries". També que face "un informe d'avaluació dels impactes derivats i deteriorament per la falta de cabals i mala qualitat que suposarà el pla de conca sobre els espais protegits" així com "tots els estudis necessaris que permeten un desenvolupament d'una agricultura i ramaderia sostenible no intensiva".

En la sessió d’ahir del CUSA es va prendre l'acord de redactar un dictamen que incorporés aquestes tres peticions afegint-ne alguna de les propostes que també va presentar el Col·legi d'Ambientòlegs i Unió de Pagesos. Ecologistes en Acció va insistir en què la queixa a la Unió Europea per part del Govern de Catalunya es presenti abans del juny, moment en què el Pla hidrològic de l'Ebre s'analitzarà a la Comissió Europea.