Concentració de rebuig de sindicats i docents a l'agressió a un professor a Gandesa la setmana passada

Prop de 30 professionals es concentren a l'institut Dertosa per reclamar "respecte" cap a la seua tasca

El representant de la junta de personal docent de les Terres de l'Ebre, Pau Ureña, i la directora de l'institut Dertosa, Francina Prades, intervenint durant la concentració
El representant de la junta de personal docent de les Terres de l'Ebre, Pau Ureña, i la directora de l'institut Dertosa, Francina Prades, intervenint durant la concentració | Jordi Marsal
Aguaita.cat
23 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:41h
Prop d'una trentena de professors i delegatssindicals s'han concentrat este divendres al matí al pati de l'institutDertosa de Tortosa per solidaritzar-se amb el docentagredit la setmana passada a Gandesa per un exalumne i reclamar "respecte" cap a l'exercici de la seua tasca.

Representants de la juntadepersonal docent de les Terresdel'Ebre han alertat que s'han incrementat les situacions violentes a les quals s'han d'enfrontar, dins i fora de les aules, i reclamen que es reconegue la seua figura com a "autoritatpública". Lamenten que, sovint, no es done credibilitat al seu paper davant les queixes i denúncies per part d'alumnes.

La convocatòria ha estat secundada per altres centres del territori, com l'institutdeRoquetes.

L'agressió va tenir lloc el dimecres passat a la bibliotecadeGandesa. Un professor de l'IESTerraAlta, acompanyat de la seua filla de set anys, va coincidir allí amb un grup d'exalumnes, que van fer mofa d'ell. Quan els va demanar que paressen, un d'ells el va colpejar, tombant-lo al terra i donant-li una puntada de peu. El professor va requerir atenciómèdica i continuadebaixa.

Els Mossos han instruït diligències per un cas de lesionslleus i les han traslladat a la Fiscaliademenors, atès que el presumpte agressor té dissetanys.

L'agressió ha encès els ànims de sindicats i docents de les Terres de l'Ebre. No només per la transcendència del cas concret de Gandesa, sinó per la preocupació davant del que consideren una tendència creixent de manca de respecte cap a la seua tasca que s'agreuja dia a dia a les aules i també fora. Este ha estat un dels eixos centrals del manifest que han llegit durant l'acte al pati de l'institutDertosa.

"Ens solidaritzem amb el company de Gandesa agredit i volem denunciar que no és un fet aïllat, que diàriament patim agressions, si no físiques verbals, i veiem una creixent pèrdua de respecte per part de famílies i alumnes. Hem perdut molta respectabilitat per part de la societat", ha lamentat PauUreña, representant de la juntadocent de les Terresdel'Ebre i professordel'institutDertosa, qui ha apel·lat les direccions dels centres, el Departamentd'Educació i les famílies per recuperar esta "respectabilitat i dignitat" del col·lectiu.

"Avui era totalment necessari que el nostre centre, com la resta de centres del territori, sortíssim a denunciar la situació que s'ha produït a l'institut Terra Alta. Volem donar suport a la comunitat educativa d'aquest centre i estem amatents a la situació del professor esperant que es posi bé", ha insistit la directora del centredesecundària tortosí, FrancinaPrades. "Denunciem qualsevol tipus de violència i demanem respecte per a la comunitat docent. Al final, el que volem és impartir les nostres classes i fer la nostra feina en les millors condicions", ha afegit.

Increment de casos

Tot i que no han aportat dades concretes, els sindicats han volgut posar de manifest el "l'increment" de casos de violència als instituts. No només això, ha explicat AndreuGranollers, representant de la USOC a la junta de personal. "Ens trobem amb moltes denúncies, de les famílies cap al professorat. La majoria són casos infundats sense cap recorregut i acaben resultant desfavorables. Però hi ha una pressió constant cap al professorat. Fem una crida a la comunitat educativa i la consellera d'Educació perquè el professor i el mestre sigue autoritat pública. Fa molts anys que ho demanem perquè, llavors, en un jutjat, la paraula del pare o mare és la mateixa que la del professor", ha argumentat.

"És una vergonya que haguem d'estar discutint estes coses quan hauríem de tenir totes les eines necessàries per evitar aquests problemes als centres. Són centres educatius. No hem d'anar els docents amb por a fer la nostra feina", ha conclòs FernandoChavarría, representant d'UGT a la junta de personal docent ebrenca.
 

Els professors concentrats al pati de l'institut Dertosa aplaudint al final de l'acte de suport al company agredit a Gandesa la setmana passada Foto: Jordi Marsal