Comença el judici per maltractament de la propietària del refugi de gossos de Camarles

La jutge rebutja suspendre la vista perquè la documentació que requeria la defensa l'ha dut al jutjat la Guàrdia Civil

Aguaita.cat
22 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:01h
L'acusada de la presumpta mort de gossos en un refugi de Camarles en l'inici del judici per maltractament animal
L'acusada de la presumpta mort de gossos en un refugi de Camarles en l'inici del judici per maltractament animal | Anna Ferràs
El judici per la presumptamort de centenars de gossos en una protectorad'animalsdeCamarles (Baix Ebre) ha començat este dimecres al jutjatpenal de Tortosa. En la primera sessió, alguns testimonis - una vintena citats - han ratificat presumptes males praxis que es feien al refugi.

La propietàriadel'alberg està acusada dels delictesdemaltractamentanimalcontinuat i d'intrusismeprofessional.

La defensa de la imputada ha demanat la suspensió de la vista perquè hi ha un recurs en curs a l'AudiènciadeTarragona perquè no disposaven d'accés als documents custodiats per la GuàrdiaCivil. La jutge ha rebutjat la petició perquè els documents s'han traslladat en caixes a la sala de vistes i el recurs no té efectes suspensius.

L'advocatdel'acusada, propietària de l'antic AlbergAmicsdelsAnimalsdelesTerresdel'Ebre de Camarles, CándidoJornet, ha explicat que divendres passat va presentar un escrit al jutjat penal de Tortosa demanant la suspensió del judici perquè no s'ha pogut examinar tota la documentació que la Guàrdia Civil va confiscar en els registres del centre l'any 2020, - 31 bosses precintades amb uns 20.000 folis, aproximadament-.

La imputada i la seua defensa acusen que només han pogut consultar la documentació en tres o quatre ocasions a la caserna de la GuàrdiaCivil de laRàpita, que els custodiava, i que no els han permès fer-ne fotografies i imatges. La negativa del jutjat a aquesta possibilitat ha portat el lletrat a presentar un recurs a l'Audiència de Tarragona per "vulneració del dret de defensa".

Tot i que no s'ha resolt, la jutgessa ha justificat que no té efectes "suspensius" per aturar la celebració del judici, que ja s'havia posposat dues vegades. De fet, la Fiscal i els lletrats de l'acusació particular han criticat que l'estratègia de l'acusada sigui "dilatar el procediment de manera indefinida" i de manera "injustificada" perquè té un altre refugi d'animals actualment i aquest és el seu "modus vivendi".
 
Tot i que es va sol·licitar en l'escrit de defensa, la Guàrdia Civil no ha traslladat fins a aquest dimarts tota la documentació requerida a la sala de vistes, però la magistrada ha argumentat que "ja estan a disposició de totes les parts" i que "hi havia indicis suficients per iniciar el judici".
 

Més incineracions que eutanàsies

L'advocatCándidoJornet ha posat en qüestió l'argument de l'acusació i la Fiscalia de comparar el nombred'eutanàsies de gossos amb les incineracionsdelrefugi per acusar a la seua clienta de la mort injustificada de prop de mig miler de gossos. El lletrat ha recordat que en un alberg hi ha molts animals d'edat avançada o amb malalties incurables que moren de forma natural.

Els advocats de l'acusació, l'AssociaciódeJuristesenDefensadelsAnimals, han assegurat que l'informe del Seprona de la GuàrdiaCivil "és demolidor". "Pot ser que documentalment hi hagi alguna xifra que no quadri, però no és una excusa per deixar d'incriminar aquesta senyora i absoldre-la. Les proves estan i les ha de valorar la jutgessa", ha remarcat el lletrat ÀngelLafoz. La defensa compta també amb moltes imatges fetes pels voluntaris dins del refugi.

L'acusada serà la darrera a prestar declaració, possiblement en la jornada este dimecres. En la segona sessió de la vista prevista este dijous, declararan els agents de la Guàrdia Civil i s'exposaran les conclusions. La Fiscalia demana 18mesos de presó i una inhabilitació de quatreanys per treballar amb animals. L'acusació particular, l'Associació de Juristes en Defensa dels Animals, eleva la petició a dosanysmigdepresó.