Les 50 finques de la discòrdia

ERC vol girar pàgina sobre la polèmica per la compra, per part de Gervasi Aspa, d'uns terrenys "estratègics" per al futur urbanístic de Deltebre | CiU insisteix en la "irresponsabilitat" de l'operació i reclama l'expropiació de les finques

Publicat el 31 de gener de 2014 a les 08:00
92.000 m2, 50 finques. L’equivalent, per fer-se’n una idea, a 9 camps de futbol. Són les grans xifres dels terrenys que Gervasi Aspa, després de ser rellevat com a alcalde i sent regidor de Gestió del Territor i primer tinent d'alcalde, va adquirir juntament amb la seua esposa a Jesús i Maria. Uns terrenys que l’anterior POUM derogat i impulsat durant els mandats d’Aspa preveien estratègics i que ho continuen sent segons el document de criteris i objectius que l’Ajuntament va aprovar per definir el seu POUM i que avui en dia continua vigent i que segons el grup municipal de CiU va ser el mateix Aspa qui a febrer de 2008 no va voler derogar-lo.

Plasmats sobre els plànols urbanístics de les normes subsidiàries vigents i del POUM derogaten este sector de Jesús i Maria,  un pot fer-se a la idea de les dimensions de la compra, que malgrat la magnitud, haurien costat entre 140.000 i 160.000 euros segons diferents versions.

Imatge de les normes subsidiàries actuals a Jesús i Maria Foto: aguaita.cat

El POUM derogat preveia un desenvolupament urbanístic important a la zona Foto: aguaita.cat

Segons denunciava el grup municipal de CiU este dimarts en roda de premsa, el document de criteris i objectius específica clarament que esta zona "ha de ser la porta oest i principal entrada de Deltebre" i ha "d’esdevenir un espai clau per dinamitzar el turisme". El mateix document d’objectius i criteris, que condiciona el futur planejament urbanístic, considera que les 50 finques propietat d’Aspa s’engloben en un sector “d’oportunitat” per a “usos residencial, comercial i recreatiu”, entre d’altres, i per a “unir un parc fluvial amb un parc lacustre” en una futura entrada principal de Deltebre.

El mateix dimarts, CiU, que continua reclamant el cessament d’Aspa, reclamava a José Emilio Bertomeu que inicie “l’expropiació o transferència dels terrenys” adquirits per Aspa. Segons el portaveu de la federació nacionalista al consistori, Lluís Soler si Aspa“hagués actuat amb responsabilitat i pel bé del municipi, enlloc del seu interès personal, hagués posat a disposició de l’Ajuntament de Deltebre la compra d’aquests terrenys”¸ que fonts del SAREB, d’altra banda, haurien confirmat que no s’haurien adquirit a través de subhasta pública tal com afirma Aspa, sinó “a la millor oferta”, segons apuntava CiU.


Aspa tanca files
Fonts properes al cas, han assegurat a aguaita.cat que la problemàtica hauria generat en les darreres setmanes un “autèntic malestar” dintre de les pròpies files republicanes a Deltebre i també en el sí del Govern municipal, compartit amb el PSC. Potser per això Aspa va compareixer este dijous acompanyat de 4 dels seus regidors, en una mostra de suport públic.

Fins i tot el regidor d’Urbanisme i segon tinent d’Alcaldia, Rogelio Tomàs ha volgut deixar clar que “no hi ha cap fisura dins del Grup municipal d’ERC” i que estan “al costat” del seu “cap polític”. Tomàs ha carregat contra el portaveu de CiU, Lluís Soler: “no tot s’hi val, en política, i hi ha límits que no es poden traspassar”, li ha advertit. L’ha instat, a més a denunciar el cas als tribunals.

Però l'escomesa d’Aspa contra CiU ha estat més forta: “S’ha acabat el bròquil. El candidat de CiU hauria de mirar més a prop seu. Algú li hauria d’explicar com alguns companys seus, amb testaferros pel mig o sense, han fet negoci amb la bombolla urbanística, amb l’energia i amb l’aigua del riu”, ha explicat sense especificar noms.

Aspa també ha demanat a Soler que "denuncie les il·legalitats que té dins del seu propi equip de l’Ajuntament, i que comenci a denunciar les construccions totalment il·legals que, des de fa anys, té en zona PEIN un dels seus regidors". El primer tinent d'alcalde ha anunciat, a més, que a partir d’ara aniran "denunciant casos com aquest, i llavors veurem si la seva ètica i moral és només aplicable per als altres o també per a ells". El portaveu republicà ha tancat la seua intervenció afirmant que “és l’última vegada” que parla del tema.

La convocatòria pública d'Aspa no ha tardat en tindre resposta de CiU, que anima a "demostrar" al tinent d'alcalde les acusacions proferides i li ha recriminat que la seua roda de premsa només haja "tingut la finalitat de desvirtuar un dels successos més greus i més èticament reprovables de la història de Deltebre". "El comportament més responsable, com a càrrec públic, hagués estat posar a disposició de l’Ajuntament de Deltebre la compra d’aquests terrenys", afirmen en una nota de premsa.

Queda a l’aire però saber quin serà el futur dels terrenys adquirits per Aspa i si la seua petició de no ser requalificats pot condicionar el planejament urbanístic futur d’este sector considerat un “espai d’oportunitat” pel document que defineix els criteris del que hauria de ser un futur POUM.

Segons CiU, l'única sortida d'Aspa "consistirà en derogar este document de criteris i objectius per tal de no requalificar els terrenys a curt termini, "incomplir el document" o "simplement, no seguir" amb les negociacions per al nou POUM que s'havien iniciat en els darrers mesos. 

La polèmica, per tant, lluny de tancar-se, està servida.