El Montsià dixa en “voluntat” l’aprovació inicial del COPATE arran d’un informe de secretaria advertint d’irregularitats

Mentre el consell comarcal del Baix Ebre tira endavant l'aprovació inicial de l'ens, el del Montsià es veu instat a elevar a consulta el compliment de la legalitat

Publicat el 17 d’abril de 2014 a les 19:28


El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) s’ha topat amb un entrebanc en l'aprovació inicial dels seus estatuts. Mentre el consell comarcal del Baix Ebre l’ha tirat endavant en la seua sessió plenària, l’altre organisme promotor, el consell comarcal del Montsià, ha hagut de dixar en “voluntat” la seua aprovació inicial. El motiu ha estat un informe de secretaria i intervenció, que ha entrat a registre mitja hora abans del ple, en què s’advertix de les irregularitats en què es podria incórrer.

El president del consell comarcal del Montsià, Joan Martin Masdeu, ha reconegut que caldrà ”elevar a consulta conceptes interpretatius”, per bé que ha negat que el que s’haja aprovat avui, amb els vots favorables de CiU, PSC i PP i els contraris d’ERC i ICV, siga una mera “declaració d’intencions”, tal com apunta l'informe. “Nosaltres hem aprovat el que teníem previst, que és la voluntat del consell de participar en l’ens, el vist-i-plau als estatuts i la decisió de sotmetre’l a l’emissió dels informes preceptius”.

No ho veu així ERC. “Al Montsià s’havia de fer al mateix que al Consell Comarcal del Baix Ebre, però Masdeu s’ha tret de la màniga que només era una declaració d’intencions”, ha explicat el conseller comarcal republicà Alfons Montserrat. Esquerra ha titllat l’informe de “demoledor”: “El que diu és que a la l’expedient no hi ha suficient documentació i nombra que es va fer un informe de la Direcció General d'Administració Local i no s’ha pogut comprobar si s’han recollit els suggeriments que va fer i per tant, abans d’aprovar, calen els informes preceptius”.

De fet, l’informe concreta que efectivament l’expedient no inclou les esmenes presentades al projecte d’estatuts per la Direcció General d’Aministració Local, que secretaria i intervenció no han disposat de temps suficient per analitzar el seu contingut tot i les “implicacions jurídiques i econòmiques de gran trascendència" que tindria per a l’ens i demana acreditar degudament la millora en l’eficiència del servei públic que proclama, l’estalvi de costos i que no hi haja duplicitats d’acord amb la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (RSAL).

Masdeu ha assegurat que és davant d'estes qüestions que es demanaran informes, “perquè no hi ha precedents i cal consultar-ho” i ha criticat l’oposició d’ERC: “Voldria saber en base a quins interessos”, ha apuntat.

Per contra, el consell comarcal del Baix Ebre ha aprovat inicialment la creació del COPATE i els seus estatuts, amb el suport de CiU, PSC i PP i també el vot contrari d’ERC. “El Consorci ha de permetre adequar la qualitat de servei públic, reduir costos prescindibles, tant als consells comarcals com als ajuntaments, i aglutinar els serveis ambientals dels territori sota un únic consorci”, apunta en una nota de premsa.

El consell del Baix Ebre ha emés posteriorment un comunicat en el que concreta que, per la seua banda, l'aprovació que s’ha dut a terme "comptant amb l’expedient administratiu plenament complert i amb informes de legalitat favorables, tant de secretaria com d’intervenció del consell". Alhora, subratlla que l'expedient "ha permès incloure en la proposta d’estatuts del nou ens els aspectes necessaris que fixava l’informe que es va emetre des del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya per adequar-se a la nova normativa de règim local". L'expedient, puntalitza l'ens comacal del Baix Ebre, "també compta amb la memòria econòmica i jurídica que complementa els requisits de la nova normativa de règim local espanyola per motivar la sostenibilitat econòmica de les noves figures administratives". 

Per tant, el Consell Comarcal del Baix Ebre, reitera en el comunicat "la legalitat de 
l’acord adoptat al mateix ens, sense perjudici de les observacions complementàries 
que es puguen fer des d’altres òrgans pertinents".