El 2 de febrer començarà al Parlament el debat sobre els bous capllaçats, embolats i a la mar, amb 89 ponents

El pla de treball fixa dos sessions mensuals, amb 6 compareixences cadascuna, de manera que s'allargarà durant mesos

Imatge d'un bou embolat.
Imatge d'un bou embolat. | Cedida
S.B.
19 de gener del 2024
Actualitzat el 02 de febrer a les 17:32h
Vuitanta-nou ponents seran citats al Parlament a partir del proper 2 de febrer per debatre la proposició de llei presentada pels Comuns i la CUP i validada a més per un grup de diputats d'ERC i Junts, que pretén abolir els bous capllaçats, embolats i els bous a la mar típics de les festes en alguns llocs de Catalunya, especialment a les Terres de l’Ebre. Este divendres ha tingut lloc al Parlament una sessió per determinar el pla de treball de la ponència, que arrencarà el primer divendres de febrer i es reunirà dos vegades al mes fins completar totes les intervencions.

Els representants dels partits polítics el que han fet este matíi és fixar la periodicitat de les sessions i el nombre i temps d’intervenció dels ponents. Seran un total de 89 les persones que exposaran el seu punt de vista sobre les esmentades modalitats de correbous. Començaran el divendres 2 de febrer i compareixeran en grups de sis ponents per cada sessió i 15 minuts d'intervenció cada citat, de manera que pràcticament la ponència s’allargarà fins després de l'estiu.

La comissió estarà presidida pel diputat dels Comuns David Cid, i integrada per 8 representants d'institucions del país, 26 alcaldes i presidents d'EMDs de municipis de les Terres de l'Ebre on se celebren bous per festes, presidents de consells comarcals i altres membres d'entitats municipalistes, representants de penyes taurines, portaveus d'entitats animalistes, i també ramaders, advocats i juristes, veterinaris, tècnics de festes amb animals i coautors del manual de bones pràctiques que s'aplica a les Terres de l'Ebre amb normes per evitar el maltractament dels animals, entre altres.

La Proposició de llei de modificació de la Llei 34/2010, de l'1 d'octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, que ara s'ha de tramitar en ponència i comissió, té per objecte eliminar les modalitats de correbous a la mar, de bous capllaçats i de bous embolats. Estes modalitats quedarien excloses de la consideració de "festa tradicional amb bous" que recull l'article 2 de la llei del 2010, que restaria redactat de la manera següent: "Són festes tradicionals amb bous els espectacles populars en què es deixen anar, s'exhibeixen, es porten, es toregen o es corren bous, sense mort de l'animal i que adopten tradicionalment les modalitats de bous a la plaça, bous al carrer i bou salvatge, i també les exhibicions d'habilitat." La iniciativa, després del tràmit en comissió i ponència, haurà de tornar a Ple perquè en faci el debat definitiu.

Els sectors partidaris dels bous afronten el debat amb la intenció de defensar una vegada més els seus arguments. Després de l'aprovació al Parlament de la tramitació de la proposició de llei, van recordar en un comunicat que de moment "no es prohibeix cap modalitat, només ha estat el tret d’inici a un tràmit parlamentari que donarà pas una sèrie de compareixences a favor i en contra de les festes amb bous i que esteu ben segurs que ho treballarem i defensarem fins a la votació final quan siga el moment". Amb tot, treuen ferro al resultat final perquè defensen que la cambra catalana no té les competències per abolir cap modalitat taurina. Així, en un comunicat emès aleshores per l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre remarcaven que "la nostra entitat posarà en marxa tots els mecanismes jurídics que siguen possibles, ja que entenem que esta decisió parlamentaria atenta contra la sentència del TC de l’any 2016 i recordem que el Parlament de Catalunya pot regular i modificar aspectes de la llei que regula els correbous, però en cap cas pot prohibir o eliminar qualsevol expressió de la Tauromàquia Popular i Tradicional.