Ahir divendres es van donar a conèixer els resultats de la segona onada del baròmetre d'opinió pública del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) i les dades, pel que fa a la situació política al país en les relacions Catalunya-Espanya, són molt aclaridores. Quan falta poc més d'una setmana per a la consulta sobre el futur polític de Catalunya, en el marc del procés participatiu del pròxim 9 de novembre, el CEO ha publicat quina seria l'opinió dels ciutadans sobre esta qüestió, tant al conjunt del país com a la demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre.
Així, segons el CEO, de primer, sobre quina hauria de ser la relació entre Catalunya i Espanya, els ciutadans tarragonins i ebrencs aposten en un 53,3 % que Catalunya hauria de ser un estat independent (al conjunt de Catalunya, un 45,3 %); un 15 % (a Catalunya, 22,2 %), un estat dins Espanya; un 20,3% (23,4%) una comunitat autònoma; un 2,8 % (1,8%), una regió espanyola, i un 8,6 % (7,3 %), no sap o no contesta.
Ara bé, i pel que fa concretament a la pregunta plantejada el 9-N, un 56,5 % dels ciutadans de la demarcació apostarien pel «sí-sí» (al conjunt del país seria el 49,4 %); un 7,5 % (12,6 %) apostaria pel «sí-no»; un 21,3 % (19,7 %) apostaria pel «no», i els indecisos i els que no hi participarien representarien un 14,7 % (18,3 %).
Més enllà de les xifres, són també interessants els motius pels quals els ciutadans justifiquen el sentit del seu vot. Així, els que han respost a l'enquesta del CEO i que votarien «sí-sí», argumenten que ho farien perquè Catalunya tindria més capacitat d'autogestió econòmica (29,2 %), perquè Catalunya milloraria en prosperitat i llibertat (15,9 %) i perquè Catalunya és una nació (13,7 %).
Els que es decantarien pel «sí-no» argumenten que tenen una preferència per un model d'estat federal (40 %), perquè volen un canvi polític i més autonomia per a Catalunya dins Espanya (23,3 %) i perquè creuen que la independència és inviable o no factible (10 %).
Pel que fa als que votarien «no», els enquestats expliquen el sentit de seu vot per preservar la unitat d'Espanya (24,7 %), perquè un canvi no és positiu ni convé econòmicament per a Catalunya (16,5 %) i perquè no ho consideren ni prioritari ni viable (9,5 %).
Finalment, pel que fa als que no votarien i, per tant, s'abstindrien, argumenten que opten per esta opció per preservar la unitat d'Espanya (22,2 %) i per desconfiança en el procés i en la classe política (22,2 %).
A Tarragona i Terres de l'Ebre, el «sí-sí» assoliria el 56,5 %, segons el CEO
Els partidaris que no hi haja cap canvi polític i, per tant, votarien «no» representen el 21,3 %, un 7,5 % votaria «sí-no» i un 14,7 % s'abstindria o no sap o no contesta

ARA A PORTADA
Publicat el 01 de novembre de 2014 a les 13:20
Actualitzat el 03 de novembre de 2014 a les 09:02
Et pot interessar
-
Política El conseller d'Esports visita les instal·lacions esportives municipals de Tortosa
-
Política Illa afirma que el Govern està agilitzant el planejament del futur hospital
-
Política Acusen l’extrema dreta de judicialitzar la retirada del monument franquista de Tortosa
-
Política Salvadó revalida la presidència de la Federació d'Esquerra en imposar-se a la candidatura de Rué
-
Política El clavegueram del Poble Nou es modernitza per garantir un futur sostenible
-
Política Anul·lada la tercera condemna a un home empresonat per violacions del 1991