Opinió

​Una victòria del municipalisme republicà

«Milions i milions d’euros fins ara bloquejats als bancs per les injustes i inhumanes regles de l’austeritat fiscal serviran per afrontar l’impacte de la pandèmia»

Norma Pujol i Farré
11 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 9:39h
Després de dir-nos reiteradament que era impossible, el govern espanyol ha hagut de cedir i permetre que els nostres pobles i ciutats facin servir els seus recursos per atendre l’emergència social, econòmica i sanitària
 
Els ajuntaments podran fer servir els recursos de què disposen per atendre les necessitats urgents dels seus veïns i veïnes. Milions i milions d’euros fins ara bloquejats als bancs per les injustes i inhumanes regles de l’austeritat fiscal serviran per afrontar l’impacte de la pandèmia més important del darrer segle. Un fet d’una lògica aclaparadora per als que ens dediquem al servei públic però que ha costat una llarga batalla contra un govern del PSOE i Unides Podem que fa mesos que ens repetia, una i altra vegada, que suspendre els topalls de les regles de despesa era, ras i curt, “impossible”. Aquest dimarts, però, ho han aprovat en Consell de Ministres.
 
Només a les Terres de l’Ebre aquesta mesura permetrà mobilitzar els 64,5 milions d’euros que els ajuntaments disposen en romanent  i gairebé 2 milions d’euros als consells comarcals.  Uns recursos que les entitats locals fa anys que reclamem poder disposar per dinamitzar l’economia ebrenca i atendre les necessitats socials creixents.
 
Aquests 66,5 milions d’euros els podrem destinar a donar una millor resposta a totes aquelles demandes d’atenció social sobrevingudes arran de la pandèmia de la Covid, i d’altres de més llarg recorregut com per exemple la creació de parcs d’habitatge públic, com ja hem fet a Amposta, per facilitar-ne l’accés als més necessitats.
 
A més de la immediatesa i l’emergència social podrem invertir aquests recursos a incentivar i ajudar petites empreses i autònoms que estan patint la crisi com ningú, i a la vegada, generar condicions de present i de futur que impulsin el desenvolupament econòmic. Reforçant, per exemple, el desplegament  de la fibra òptica a tots els municipis, com ja estem fent des de la Diputació de Tarragona, i així facilitar el teletreball, l’atracció i retenció de població, i frenar el despoblament.
 
O bé invertint en polítiques de sostenibilitat i eficiència energètica, de manera que els ajuntaments republicans incrementarem la implantació de projectes d’energia verda i renovable. Tirarem endavant xarxes de calors de proximitat, utilitzant la biomassa, aconseguint una reducció de les emissions de CO ₂, tenint estalvi econòmic i a la vegada fent una gestió forestal sostenible dels nostres boscos. També ubicant punts de recàrrega de vehicles elèctrics als nostres pobles o bé instal·lant plaques fotovoltaiques als edificis i equipaments públics, vinculades a l’autoconsum energètic i al consum compartit. Una energia km 0, neta i sense cap dependència oligopolística, que pot ajudar a mitigar la pobresa energètica d’aquells veïns que la pateixen.
 
Cal recordar que durant anys
, les regles imposades pel ministre d’Hisenda del govern del PP, Cristóbal Montoro, ens han impedit impulsar projectes imprescindibles per al territori, bloquejant els estalvis de tots i totes. I quan ha estat més necessari que mai, quan les botigues dels nostres pobles tanquen, els nostres conciutadans pateixen els estralls dels ERTOs, la manca d’oportunitats i l’emergència dels contagis, el govern espanyol ens plantejava com a única opció transferir-los aquests fons acumulats, i si de cas ja ens els anirien retornant a terminis. Un xantatge inacceptable, més encara quan la mateixa Unió Europea va recomanar a l’abril, fa ja gairebé sis mesos, que s’eliminessin els topalls de despesa per atendre l’emergència.
 
El republicanisme català ens vam plantar, i vam anunciar que ni els ajuntaments ni les diputacions republicanes del país cedirien els diners dels nostres veïns i veïnes a l’Estat. Hem lliurat la batalla política als municipis, hem impulsat nombroses iniciatives al Congrés i al Senat, i vam posar-ho reiteradament sobre la taula durant els debats de l’estat d’alarma. Sempre amb la mateixa resposta. Fins i tot quan vam haver de tombar el decret – xantatge del govern espanyol, ens van dir que “no hi hauria una segona oportunitat”. Trilerisme polític de baixa estofa.  I el que ens deien que era impossible, el municipalisme republicà ho ha fet possible. 
 
Evidentment no n’hi ha prou. Exigim que el fons Covid de 5.000 milions d’euros arribi als municipis que ho necessiten. Demanem també que es garanteixi la participació dels ajuntaments en els fons europeus de reconstrucció. I si ens creiem que la democràcia va de baix a dalt, és imperatiu respectar l’autonomia municipal en l’ús d’aquests recursos.
 
Amb tot, seguirem insistint en la necessitat de revertir el marc d’austeritat aixecat pel Partit Popular. Tampoc no confiem en un partit socialista que va contribuir a posar les bases de les lleis austericides de Montoro reformant l’article 135 de la Constitució amb “agosticitat i traïdoria” per prioritzar el pagament del deute abans que l’atenció a les nostres escoles i hospitals. Però s pera construirta i , justa, solid la nostra gent, sempre, fins a la victores escoles i hospitals. Si confiem, perrmant l'e cataí tenim tota la confiança en la força del municipalisme republicà, que seguirem posant al servei de la nostra gent, sempre, per a construir els fonaments d’una república catalana que la volem lliure, justa i solidària.

Article signat per: 
 
Norma Pujol, diputada al Congrés
Adam Tomàs, alcalde d’Amposta
Enric Adell, president del grup d’Esquerra a la Diputació de Tarragona
Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta

Diputada a l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE)

El més llegit