Opinió

Lo planeta s'acaba, reaccionem?

«El capitalisme amb el seu consumisme i la comoditat ens han ficat a la crisi climàtica, i amb lo sistema capitalista no en sortirem»

Àlex de la Guia
03 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:00h
Ja fa temps que sentim que cada dos per tres hi ha ones de calor, o que patim les temperatures més altes registrades. No són coses excepcionals ni admirables són una desgràcia que passa per culpa nostra i hem de reaccionar.

Ja fa temps que els mitjans de comunicació van nomenant quines són les suposades indústries culpables o els hàbits que agilitzen el canvi climàtic que estem patint però mai  van a l'arrel real del problema. L'última indústria senyalada és la carnica, és cert que és de les més contaminants, però no la que més contamina.

La indústria tèxtil i la petroliera, per exemple, contaminen més. Per què no les senyalen a elles? Per què no ens diuen, per exemple, que deixem de consumir tanta moda ràpida que ens fa comprar roba sovint per estar al dia o perquè al ser roba barata dura poc i n'hem de comprar més sovint? Fàcil, són dos de les indústries més poderoses del món i les que dominen majoritàriament les grans empreses com Repsol o Inditext.

Mos diuen que no consumim tanta carn per salvar el planeta saben que això a qui afectarà serà al petit granger que veurà com haurà de tancar per la baixada del consum o hauria de malvendre els seus productes a les grans empreses del sector -com passa amb la fruita i la verdura- per treure's el producte de damunt o intentar sobreviure i així les grans empreses del sector es fan amb el domini del secor.

Tampoc fan molta publicitat a les dades gravíssimes de la contaminació que generen els creuers que diàriament passen per davant la costa catalana. Al mes de maig es van publicar un estudi amb la contaminació provocada pels creuers a 50 ports europeus. El port de Barcelona és el més contaminat d'Europa per culpa dels 105 creuers que van passar pel port el 2017.

Los 105 creuers van fer que al port de Barcelona s'emetessin 32,8 tones de sofre a l'atmosfera (cinc vegades més del sofre que emeten los vehicles de la ciutat) sumades a les 700 tones d'òxids de nitrogen (equivalent al 28% d'òxids de nitrogen que emeten els cotxes de Barcelona).

Potser la culpa no és únicament de la carn, també és de menjar-se-la viatjant amb creuer o d'anar-la a comprar amb el cotxe.

I si canviem de dieta quina millora li donarem al planeta? Si deixem de menjar carn, realment salvarem al planeta? Jo crec que no, mentre seguim al sistema capitalista que ha provocat la crisi climàtica no farem res, si consumim fruites i verdures als grans supermercats que les porten de Sud-amèrica, Àfrica o Àsia o comprarem preparats de verdures (que també, a saber d'on venen les verdures) no guanyarem res, seguirem contaminant amb el transport i empobrint lo sector primari local.

S'han de canviar els hàbits però no només alimentaris, també de consum, hem de deixar de consumir aliments de fora, si consumim producte de proximitat, guanyarem perquè ajudarem a un veí a tirar econòmicament endavant però també reduirem les emissions de CO₂ i altres gasos contaminants o d'efecte hivernacle. També hem de canviar els hàbits de mobilitat, tenim cames, per què no anem més a treballar o a comprar caminant? Per què no mos movem més per la ciutat o lo territori amb transport públic?

També hem de canviar els hàbits de consum, hem de ser conscients que estem omplint lo planeta de plàstics i abocadors, per tant hem de reduir els residus, quan comprem hem de mirar no només el preu, també hem de mirar l'origen dels productes, la quantitat de plàstic de l'embolcall, mirar de comprar productes que no estiguin fets de plàstic (com los raspalls de dents de bambú) o si lo producte té embolcall inútil (com les caixes de les pastes de dents). Així reduirem els residus i lo més important, reduirem lo consum de plàstics, que com ens estan ensenyant els nostres mars i oceans: és un dels pitjors invents de la història, tenim illes gegants de plàstic als mars i oceans.

Lo plàstic del mar acaba a l'organisme dels animals marins i al nostre, s'han fet estudis alarmants on es demostren que gran part de la sal marina que consumim conté microplàstic així com los peixos que mos mengem.

En resum, que si volem canviar la situació, no hem de canviar molts dels nostres hàbits diaris i de sistema. El capitalisme amb el seu consumisme i la comoditat ens han ficat a la crisi climàtica i amb lo sistema capitalista no en sortirem. Lo capitalisme mos farà anar canviant el producte a consumir però sempre aconseguit a través d'explotar i exprimir la matèria primera, los recursos naturals, als animals i a les persones.
 

Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.

El més llegit