Opinió

Un estiu diferent

«Volem passar un estiu diferent o un estiu de merda, tancats com hem passat la primavera? Siguem conscients i respectem les recomanacions i les mesures de seguretat fins que tinguem la vacuna»

Àlex de la Guia
07 de juliol del 2020
Actualitzat a les 12:00h
Portem tot l'any esperant l'estiu per les festes majors, tornar al poble, per les vacances, etc. però com la primavera del 2020, l'estiu també estarà marcat pel coronavirus. Un estiu, que com a mínim, serà sense grans concerts, ni festivals. Un estiu amb unes festes majors de mínims per evitar aglomeracions, un estiu sense molt turisme estranger.

Dic «com a mínim» perquè si els governs, empreses i ciutadans no són conscients del problema global al qual ens enfrontem no ens hem sortirem i a mig estiu tornarem a estar com al maig, tancats a casa. Des del mes de maig molts governs europeus pareixien estar més preocupats per ser dels primers a desconfiar-se que ser el que ho fa millor. Estan més preocupats per mantenir l'economia activa que la salut de la gent. Mentre epidemiòlegs experts i l'OMS avisen que el coronavirus no ha passat, que hi haurà rebrots. El govern espanyol diu que tornem a sortir al carrer, sense por, perquè hem d'activar l'economia.

Però que hi hagi rebrots no és únicament culpa dels governs, també ho és de les empreses irresponsables que no proporcionen les mesures de seguretat necessàries als seus treballadors, ja sigui donant EPIs o facilitar les distàncies de seguretat. Un dels rebrots a Catalunya està al Segrià, cosa que ha obligat el govern català a confinar la comarca.

Des del rebrot hem sentit missatges malintencionats que culpabilitzen als temporers del rebrot al Segrià, no sé si algun o molts temporers han agafat el coronavirus, el que és segur és que no és culpa seva. És culpa de què el coronavirus encara està present i hi ha gent que fa festes sense permís, és culpa que els hotelers de Lleida són uns racistes i no volen allotjar temporers ni que un jugador de futbol els hi pagui l'allotjament per avançat, és culpa dels empresaris que fan treballar als seus treballadors sense les mesures de seguretat necessàries, és culpa de la irresponsabilitat de la societat en conjunt, no d'un col·lectiu indefens que pel racisme institucional i empresarial dormen al carrer i treballen sense protecció.

Si la culpa del rebrot al Segrià és dels temporers, els rebrots a Barcelona de qui són culpa? Dels manters? NO, és dels mateixos del rebrot del Segrià. Dels ciutadans irresponsables que no respectem les normes de seguretat, dels empresaris que van a pel màxim benefici sense preocupar-se per la salut dels seus treballadors i dels polítics que han anat massa ràpid per guanyar la cursa del desconfinament i ara no controlen suficientment els llocs de treball i oci, ni faciliten les distàncies de seguretat al transport públic.

Si no ens conscienciem i escoltem més els experts i l'OMS quan diuen que el virus no ha marxat i que lo pitjor està encara per venir. Tindran raó, lo pitjor estarà per arribar.

Anem a treballar, a comprar, a la platja, al bar, de concert, però sempre respectant les mesures de seguretat. No val la pena arriscar-mos a agafar la malaltia i accelerar els rebrots per una mica de diversió o perquè els empresaris s'enriqueixin a costes de la nostra salut.

Volem passar un estiu diferent o un estiu de merda, tancats com hem passat la primavera? Siguem conscients i respectem les recomanacions i les mesures de seguretat fins que tinguem la vacuna.

Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.

El més llegit