Opinió

​La Terra parla, l'escoltem?

«Estic segur que les imatges de destrucció arreu de la costa han conscienciat més d'un sobre la importància de treballar contra el canvi climàtic i la importància de reduir el plàstic»

Àlex de la Guia
03 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:31h
Durant el mes de gener la costa catalana i en especial la de les Terres de l'Ebre hem vist el que ens ofereix el futur gràcies al canvi climàtic i a l'explotació que la CHE fa del nostre riu.

Un temporal com el que vam veure no és habitual a la nostra zona, com tampoc ho són les temperatures que hem viscut els darrers anys. Aquestes "rareses" climàtiques són provocades pel canvi climàtic, lo planeta mos està avisant que el temps s'acaba, que ho fem ràpid per arreglar-ho o ja serà tard.

Els darrers anys les empreses i governs europeus responsables del canvi climàtic es venen com a empreses verdes i sostenibles quan l'únic que fan és explotar el planeta d'una altra forma. Algú creu que salvarem el planeta si Endesa (l'empresa espanyola més contaminant) utilitza energies renovables? Evidentment no, potser deixaran de contaminar amb la forma directa de fer l'energia però la contaminació seguirà però a un segon pla. Les grans empreses capitalistes i amigues dels governs l'únic que busquen és el màxim benefici al mínim cost.

Això què vol dir amb les energies renovables? Fàcil, explotar els rius, construint més pantans, omplint els boscos i zones rurals de molins i plaques solars.

Durant el gener també hem vist com empresaris "voltors" (em sap greu pel noble animal, però és lo nom que se'ls dóna) estan contactant amb els propietaris de les zones cremades per l'incendi de la Ribera d'Ebre que vam patir a l'estiu per tal d'omplir la zona amb plaques solars, si això es permet, tindrem uns estius amb molts incendis per poder vendre els terrenys per instal·lar plantacions solars com ja ha passat a altres punts de l'Estat des de que es permet edificar a les àrees cremades.

Si això es permet, poc a poc ens quedarem sense agricultura a Catalunya perquè entre el baix preu que es paga als pagesos i el que paguen per hectàrea més d'un pagès deixarà el camp reduint la qualitat dels productes que trobarem a les botigues i reduint l'oferta del producte Km0 i de proximitat. Són dos riscos que no podem córrer i el correrem mentre la solució per salvar lo planeta no surti del capitalisme, amb capitalisme no hi ha futur, només corrupció i explotació dels recursos naturals.

El temporal Glòria també ens va ensenyar com serà el Delta en uns anys, part del Delta es va inundar durant el temporal i per culpa d'ell hem perdut la barra del Trabucador. Bé, segons un titular irresponsable de la Vanguardia no hem perdut la barra, hem guanyat una illa...

Hem vist que el Delta de l'Ebre té un problema més, fins ara només calculàvem la seva desaparició amb l'augment del nivell del mar provocat pel canvi climàtic i amb la falta de sediments i aigua que arriben a la desembocadura, però com teníem presents que arribarien temporals com el viscut i que segons els experts cada any serà més habitual sofrir temporals així a la costa mediterrània.

Hem de lluitar per fer baixar los sediments que es queden als embassaments de l'Ebre i els seus afluents. El problema dels sediments és que hi ha molts interessos econòmics al darrere. Les elèctriques controlen el riu i fan baixar l'aigua pels seus interessos, no miren les necessitats del Delta o la perillositat que pot tenir fer baixar molta aigua de cop per la gent que viu a la vora del riu, estiren la corda per obtenir el màxim benefici. Si els sediments es queden als embassaments cada cop cabrà menys aigua i s'haurà d'anar ampliant l'embassament, beneficiant així a la constructora de Florentino Perez (com es veu al pantà de Yesa i lo seu projecte d'ampliació).

Però totes les conseqüències del temporal no han sigut dolentes, de nou hem vist com la gent s'ha organitzat per netejar, arreglar i recuperar les zones afectades. Una segona conseqüència positiva és que la CHE per fi s'ha despertat i ha vist que el Delta necessita sediments, potser s'han adonat que com pitjor estigui el riu i el Delta menys diners per ells, o potser no, potser s'han conscienciat.

Estic segur que les imatges de destrucció que ha deixat arreu de la costa i tots els plàstics que ens ha tornat el mar han conscienciat més d'un sobre la importància de treballar contra el canvi climàtic i la importància de reduir el plàstic. Per desgràcia, segurament, cap dels conscienciats serà un empresari de l'Ibex ni cap governant europeu.  

Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.

El més llegit