Deltebre convertirà l'antiga Cambra Arrossera en un centre de desenvolupament artístic juvenil

El Ministeri li atorga una subvenció d'18 milions, i també reben aportacions Amposta i Flix

Antiga Cambra Arrossera de Deltebre.
Antiga Cambra Arrossera de Deltebre. | Cedida
Aguaita
26 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:22h
Nou municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre rebran 6,15 milions d'euros d'ajuts europeus per rehabilitar edificis públics. El Ministeri de Transports ha publicat la resolució provisional de la convocatòria del Programa d'Impuls a rehabilitació d'edificis públics de titularitat local, inclòs en el Pla de Recuperació. La principal partida, 1,81 milions, se l'emporta el Centre de desenvolupament artístic juvenil de Deltebre, a l'antiga Cambra Arrossera. 

Segons el Ministeri, els ajuts tenen com a principal objectiu de reduir en més d'un 30% el consum d'energia primària no renovable.

En la llista de projectes aprovada pel ministeri figura també la rehabilitació de la cooperativa agrícola de Flix com a espai polivalent i cultural, amb 151.000 euros i el ojecte ampliació i reforma de la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó, a Amposta, amb 628.617,94 €

L'Ajuntament de Deltebre, que ha aconseguit la subvenció més quantiosa al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, ha celebrat la notícia de l'atorgament dels fons Next Generation per al projecte de reconvertir la Cambra Arrossera en un centre de desenvolupament artístic juvenil. "Aquest projecte dignificarà una de les entrades principals de la població i, al mateix temps, realçarà el patrimoni històric de Deltebre", ha subratllat l'alcalde, Lluís Soler.

En el dies vinents, segons ha anunciat, s'iniciarà el procés de redacció del projecte per tal que es pugui aprovar en els propers mesos i licitar les obres. L'objectiu principal, ha remarcat, és que "l'Arrossera es projecti com un espai que aglutini les necessitats del jovent del municipi, sigui en qüestions de formació, d'emprenedoria o d'oci, però també que desperti l'essència cultural, el motor associatiu i que fomenti accions que impulsin la igualtat". Segons ha recordat, el govern municipal treballa des de fa temps per donar un nou ús a l'antiga Cambra Arrossera. Allí, precisament, s'hi va estrenar fa pocs anys un espai de creació artística liderat pel reconegut ballarí i coreòrgraf Roberto Olivan.

Segons el govern espanyol, els ajuts han prioritzat municipis de menys de 50.000 habitants i bona part dels edificis que es rehabilitaran tenen ús cultural, esportiu i educatiu. En l'àmbit estatal es financen un total de 405 projectes –de 381 entitats locals - dels 1.065 presentats en base a criteris de qualitat arquitectònica, solidesa, governança, enfocament integral, innovació i oportunitat. En aquest sentit, assegura el comunicat ministerial, els projectes seleccionats tenen un enfocament integral de la rehabilitació basat en els principis de qualitat de la Llei de qualitat de l'arquitectura.

En total, a la demarcació Tarragona, es concedeixen 6.146.749,21 € a nou projectes dels municipis de Montblanc, La Figuera, Valls, Flix, Llorenç del Penedès, L’Arboç, Deltebre, Amposta, i Cunit. 

Municipi 
Actuació
Import ajut proposat
LaFiguera
Reforma immoble C/ García 3 per noves oficines municipals
275.073,30 €
Valls 
Rehabilitació Llar Jubilats Ca Xapes 
1.661.634,17 €
Flix
Rehabilitació Coop. Agrícola com a espai polivalent i cultural 
151.323,13 €
LlorençdelPenedès
Rehabilitació Antiga llar infants El Neiró  per a sala polivalent
106.423,10 €
L’Arboç
Rehabilitació espai L’Arbosense 
357.685,01 €
Deltebre 
Centre de desenvolupament artístic juvenil  
1.810.401,43 €
Amposta
Projecte ampliació i reforma de la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó
628.617,94 €
Cunit
Rehabilitació del Jardí d’Infància Les Marietes 
217.379,11 €
Montblanc 
Projecte rehabilitació dels Jutjats de Montblanc 
938.212,02 €
Total 6.146.749,21 €