1 de 10

El COPATE desplega la recollida porta a porta de residus orgànics als restauradors del litoral ebrenc

La campanya implicarà més de 300 establiments i pot ajudar a reduir a la meitat el cànon de la brossa

Una agent del COPATE informa el copropietari del restaurant Lo Típic de l'Ampolla, Daniel Tomàs, sobre la campanya de recollida porta a porta de la fracció orgànica als grans productors | Anna Ferràs ( ACN)
per Aguaita.cat, L'Ampolla | 4 d'octubre de 2022 a les 13:37 |
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) ha iniciat la campanya informativa per desplegar la recollida selectiva porta a porta de la matèria orgànica als grans productors del litoral ebrenc, al Baix Ebre i el Montsià. Fins a final d'any s'informarà 310 establiments, majoritàriament del sector de la restauració, i se'ls oferirà contenidors amb xip per a la fracció orgànica i uns horaris i freqüències de recollida segons les necessitats. La recollida es posarà en marxa el gener de l'any que ve i els ajuntaments podran establir mesures fiscals que beneficiïn o gravin el bon i mal funcionament de la recollida de fracció orgànica en aquests establiments. El pressupost de la campanya és de 237.000 euros.

Este dimarts, agents del COPATE ja visitaven els establiments dels grans productors de l'Ampolla per informar-los de la campanya de recollida de fracció orgànica porta a porta que es posarà en marxa l'any que ve. Daniel Tomàs, copropietari del restaurant Lo Típic, ha apuntat que reben la iniciativa amb "corresponsabilitat" com a generadors de residus per millorar la situació i que esperen que servirà per "afinar-ho més".


Fins ara separaven en diferents contenidors els diversos tipus de residus i es portava als contenidors dels municipi. "És encara un camp desconegut, veurem sobre la marxa, però creiem que serà una millora", ha dit Tomàs. El responsable de Lo Típic també ha reconegut que caldrà un "adaptar" aquesta nova manera de treballar a les dinàmiques de treball i els espais de cada establiments i també a la demanda de cada època." No és el mateix els residus que es generen en temporada alta que a l'hivern", ha detallat.

En este sentit, l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa, confia que es puguin millorar els resultats del sistema de reciclatge que es fa al municipi des de fa una dècada. Fins ara, es recull porta a porta el cartó, el plàstic i el vidre i hi ha contenidors per a la fracció resta i l'orgànica. "Això suposar una millora en la qualitat de la recollida i augmentar el nivell de reciclatge i també en la imatge dels municipis de la costa", ha defensat el batlle.


Reduir les taxes i els cànons

El president del COPATE, Xavier Faura, ha detallat que els contenidors que es facilitaran als grans productors de residus s'identificaran amb un xip. "Comença una recollida de residus amb aquest principi de corresponsabilitat. Que els ajuntaments tinguen informació sobre els establiments que compleixen o no, permetrà que estableixin mesures fiscals", ha apuntat. Faura ha defensat que identificar els generadors de brossa, particulars o grans productors, redueix "de manera exponencial" el nombre d'impropis i permet restituir proporcionalment el cànon de residus.

El COPATE paga anualment uns 2 milions d'euros i amb esta iniciativa, que s'ha d'estendre a la resta de municipis de les dues comarques, podria reduir-se a la meitat. Segons el president de l'ens, a mitjà termini, ha de servir per assolir el 55% de taxa de reciclatge que reclama Europa per al 2025. Actualment, la taxa de recuperació al Baix Ebre i Montsià se situa entorn del 52%. També ha de permetre "donar la volta" a la situació i "permetre una reducció del cobrament de la taxa escombraires als ajuntaments". "Com a mínim, servirà per reduir l'increment que any a any ens veiem obligats a practicar per cobrar el servei als ajuntaments", ha afegit Faura.

El cost de la campanya a 236.391,94 euros, subvencionada parcialment per l'Agència de Residus de Catalunya. Este cost inclou la campanya informativa, el vehicle amb la tecnologia d'identificació prevista i els cubells adaptats per a la matèria orgànica comercial.

 

Participació