Prou Correbous fa públics diversos incidents als correbous de La Ràpita

La quantitat d'incidents registrats als bous capllaçats i embolats durant les festes de la Ràpita estan creant enrenou a les xarxes socials

Bou embolat a les Festes de La Ràpita
Bou embolat a les Festes de La Ràpita | Prou Correbous
Aguaita.cat
29 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:02h
La polèmica a les festes de LaRàpita no ha deixat d'incrementar-se des del cap de setmana, quan la plataforma ProuCorrebous va publicar les imatges d'un bou capllaçat que aconseguia alliberar-se d'una de les cordes i es va descontrolar.

El segon incident va tenir lloc a la plaça de bous de la Ràpita dimarts a la nit, durant l'espectacle de bous embolats. Els responsables no van avisar de la sortida del bou, que va envestir contra una multitud que no estava preparada per rebre'l. Diversos assistents van quedar atrapats entre les cordes i es van produir caigudes dels uns sobre els altres des de les escales, podent haver-se lamentat una desgràcia major.

Veïns anònims de La Ràpita han continuat enviant vídeos a les entitats animalistes de diverses envestides i ensurts pels participants. Este divendres han rebut un últim vídeo d'un altre veí rapitenc, en el que una vaqueta es quedava travada entre els barrots d'una gàbia col·locada dins la plaça de bous durant les festes de La Ràpita, que acaben aquest diumenge.

AïdaGascón, directora d'AnimaNaturalis i membre de la plataforma ProuCorrebous, ha instat els partits polítics a ser "valents", per aconseguir la prohibició de les modalitats de bou capllaçat i bou embolat a Catalunya.

Segons l'activista, són imatges que "haurien de fer caure la cara de vergonya" dels alcaldes i alcaldesses que permeten la celebració d'aquest tipus d'espectacles. Gascón ha recordat que els actes taurins es financen amb fons públics, tot i que la majoria de la població està en contra de la celebració dels correbous i dels bous embolats i capllaçats, fins i tot en alguns dels municipis que els programen per la seva festa major.

Des de Prou Correbous asseguren que el segonmunicipi de Catalunya que més dinerspúblicsdestinaalsactestaurins és LaRàpita, que el 2019 va destinar 68.658 € a organitzar 26 espectacles amb bous, la mateixa quantitat d'actes que enguany. L'Ajuntament que fa més espectacles amb bous és Amposta, que durant l'any 2019 va organitzar un total de 42 festes amb bous en les diferents festivitats i barris, que inclouen 17 bous embolats, 7 bous capllaçats, 13 espectacles de bous a la plaça i 5 de bous al carrer.

Gascón ha advertit que al País Valencià s'han produït tres morts i nombrosos ferits per incidents semblants. "La gent ha de ser conscient que els animals pateixen, que no s'ho passen bé, i que els bous i les vaques han d'estar corrent al camp, i no pels carrers del poble ni tancats en una plaça", ha argumentat.

Des de Prou Correbous demanen a la ciutadania de les Terres de l'Ebre que pressioni els partits polítics, per aconseguir l'abolició dels actes taurins. De fet, pròximament el Parlament haurà de debatre i votar una iniciativa presentada pels grups d'En Comú Podem i la CUP, per modificar la llei del 2010 amb l'objectiu de prohibir el bou capllaçat i el bou embolat a Catalunya. Només el PP i Vox han anunciat que presentaran una esmena a la totalitat. "Nosaltres esperem que els partits siguin valents i votin a favor de prohibir unes modalitats que la majoria de la gent, també a les Terres de l'Ebre, rebutgen, com són el bou embolat i el bou capllaçat", ha conclòs Gascón.