Justícia recupera les restes òssies de set persones mortes durant la Guerra Civil a Corbera d'Ebre

La Direcció General de Memòria Democràtica acaba una intervenció arqueològica a les trinxeres del mas de la Pila

per Aguaita.cat, Corbera d'Ebre | 12 de maig de 2022 a les 18:21 |
Restes òssies trobades a Corbera d'Ebre | Cedida
El Departament de Justícia ha recuperat les restes òssies de set individus no identificats, probablement soldats republicans, en un treball arqueològic fet a les trinxeres del mas de la Pila, a Corbera d’Ebre (Terra Alta). Les tasques, iniciades al març i que s'han allargat un mes, van començar arran del descobriment d’unes restes humanes superficials en una zona boscosa que havia patit un incendi recentment. En els deu metres lineals de trinxeres excavats també s’han localitzat diverses restes materials, de munició i metralla, que donen indicis de la presència de brigadistes internacionals en aquestes posicions. A partir d'ara, es faran els estudis arqueològics, antropològics i genètics per fer possible la identificació de les restes.

A la zona de Corbera d’Ebre s’han documentat diverses línies de trinxera. Aquest espai va ser l’escenari de combats molt intensos durant la batalla de l’Ebre, probablement en el decurs de la tercera o la quarta contraofensiva franquista (agost i setembre de 1938), que van deixar molts cossos escampats o parcialment enterrats.


El 2008 es va fer una primera prospecció i recollida de restes òssies humanes superficials en tres sectors del mas de la Pila i, en total, amb l’actuació d’enguany, en aquest indret ja s’hi han fet cinc intervencions. No es pot descartar que, més endavant, fruit de l’erosió del terreny, puguin aparèixer més restes en punts propers, segons Justícia.

La recollida de restes superficials


Les restes òssies trobades superficialment estan associades a contextos de front de guerra i representen una part important de les intervencions incloses en el Pla d'actuacions en fosses. Entre 2021 i 2022, s'ha registrat 36 informacions sobre restes òssies descobertes en superfície a tot Catalunya presumptament relacionades amb el període de la Guerra Civil de 1936-1939.

L'any 2021, quatre de les sis actuacions d'excavació han estat relacionades amb recollides de restes òssies trobades en superfície en les quals els equips d'arqueologia van determinar l'existència de fosses. Aquest any, tres de les quatre intervencions en fosses també han estat sobrevingudes.

 

Participació