Sánchez Llibre: «Incrementar un 8% els salaris suposaria tancar per a moltes empreses»

La patronal proposa deflactar la renda, menys despesa pública i atacar l'economia submergida contra la inflació i l'atur segons ha declarat a Tortosa

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre i la presidenta de l'AECE, Maria José Fernández, durant la roda de premsa de presentació de l'entrada de l'AECE al comitè de Foment per la fusió amb FEPIME.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre i la presidenta de l'AECE, Maria José Fernández, durant la roda de premsa de presentació de l'entrada de l'AECE al comitè de Foment per la fusió amb FEPIME. | ACN
Aguaita.cat
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:08h
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha defensat que les empreses no tenen capacitat per assumir una pujada de salaris "assimilada" a l'increment de la inflació. Amb el cost disparat de l'energia i les matèries primeres, Foment defensa que "moltes empreses haurien de tancar si pugen els salaris al voltant del 8%, com reclamen els sindicats". La patronal proposa un increment escalat en tres anualitats – 3,5% enguany, 2,5 l'any que ve, i 2% el 2024- tot i que alguns sectors hagin pactat augments del 4% al 6%. També demana al govern espanyol alliberar despesa pública, deflactar la renda de les persones físiques "perquè puguin arribar a final de mes i atacar de manera "efectiva i precisa" l'economia submergida.

Sáchez Llibre ha assenyalat que la inflació d'enguany "és un dels elements més nocius i perniciosos" per a l'activitat econòmica i les famílies i ha celebrat que s'estigui moderat –un 8,4% aquest mes d'abril segons l'indicador avançat. El president de Foment del Treball ha assenyalat aquest augment de preus –sobretot de l'energia i les matèries primeres- també va en contra de la generació i creació de llocs de treball. La taxa d'atur a Catalunya s'ha incrementat una dècima respecte a finals de 2021, situant-se en el 10,23%, segons les dades publicades aquest dijous en l'Enquesta de Població Activa (EPA). "És una conjuntura que esperem que sigui temporal i no estructural", ha assenyalat.

La patronal insisteix en les solucions que el govern espanyol hauria de posar en marxar perquè així sigui. D'una banda, Sánchez Llibre ha recordat que la CEOE ha estudiat i concretar les despeses "ineficients" que podria alliberar el govern espanyols dels pressupostos generals, un estalvi de 60.000 milions d'euros, que podrien posar-se a disposició d'una "economia més productiva i més competitiva".

Contra la inflació que serà alta enguany, també recomana que l'executiu espanyol "sigui sensible" davant l'actual conjuntura econòmica i deflacti la renda de les persones físiques, per "assimilar" el nivell d'ingressos de les famílies als increments de preus que "malauradament" continuaran produint-se durant els pròxims mesos. Finalment, la patronal també demana valentia per fer aflorar el 25% del PIB que representa l'economia submergida a Espanya. "25 euros de cada 100 no paguen impostos i cap govern ni partit polític de l'actual democràcia ha tingut valor per atacar-ho", ha denunciat Sánchez Llibre.