Femme In Arts desmunta els estereotips associats a la maternitat i dona veu a les dones ebrenques

El certamen oferix un espai de reflexió sobre les violències patriarcals associades al fet de ser o no ser mare

L'espectacle 'Exabrupte', de Maria Garriga, es podrà veure en esta edició del Femme in arts 2021
L'espectacle 'Exabrupte', de Maria Garriga, es podrà veure en esta edició del Femme in arts 2021 | Cedida
Aguaita.cat
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:35h
La 5aedició de FemmeInArtsdesconstruix els estereotips de la maternitat i reflexiona sobre les violències i els valorspatriarcals associats al fet de ser o no ser mare. El recital de dones poetes LasLorquianas va obrir este dijous el certamen, coincidint amb el DiaInternacionalperl'EliminaciódelaViolènciaenverslesDones. Femme In Arts programa fins diumenge música, dansa, cinema i recitals, i també un alletamentpúblic. Va ser el primerfestivalfeminista i amb perspectivadegèneredeCatalunya i un cop consolidat, promourà un diàlegtransgeneracional amb el testimoni de donesebrenques, de postguerra, babyboomers i milenials, per posar l'accent en la idiosincràsia de les seues vivències en un territori rural com l'Ebre.

FemmeinArts, organitzat per LoPatiCentred'Artd'Amposta, amb la col·laboració del PlaLocaldePolítiquesdeDones de l'Ajuntament i el Serveid'InformacióiAtencióalesDones del ConsellComarcaldelMontsià, va arrencar este dijous amb 'Roca, llet i pluja', un recital del col·lectiu de dones poetes LasLorquianas i el col·loqui'Maternarrativesliteràriesidigitals', amb FuensantaLópez, TeresaDomingo i TamaraArasa i la introduccióliteràriad'HelenaHerranz de la llibreriaLaRomànticad'Amposta.

"Posem les dones al centre i enguany parlem de maternitat que és un moment molt transcendent en la vida d'algunes dones i de les que no ho volen ser o tenen dubtes", ha explicat la directora, AnnaZaera. "Voliem abordar aquestes discussions amb diferents disciplines artístiques.

L'espectacle de dansacontemporània 'Exabrupte', de MariaGarriga inaugura la cinquena edició, una proposta que "mostra la fragilitat, la intimitat i la resistència d'una dona" que es vol mostrar tal com és davant del públic. Dissabte es projectarà 'True Mothers' de Naomi Kawase, film seleccionat Cannes 2020, i també el documental 'Tiempo de deseo', de Raquel Marques, que mostra des de diferentsòptiques les porsquepotpatirunadonaalmomentdesermare.

Zaera ha destacat que el festival vol col·lectivitzar i posar veus en comú perquè les dones viuen les seves vides "de manera privada, sense compartir dubtes i malestars", i reunir-les "té una potencià molt gran i transformadora".

Dissabte clourà la jornada LuRois, una artista que acaba de ser mare i que presenta'Microcosmos', un àlbum ple de poesia que aprofundeix sobre la maternitat i "els seus efectes de llum i foscor". Diumenge hi haurà la trobada 'Transmaternitat' entredonesebrenques de diferentsgeneracions i Femme In Arts es clourà amb l'aclamada proposta d'AdaVilaró '360grams', una obrateatral que reivindica el cos de la dona i que es podrà a l'AuditoridelaUnióFilharmònica.
 

Cartell del Femme in arts 2021