Arturo Gaya i Maria Elena Maureso presenten una guia per resseguir i descobrir l'Ebre

'L'EBRE: 50 raons per estimar-lo' fa un recorregut per cinquanta indrets des del naixement a la desembocadura del riu

Foto d'arxiu del riu Ebre
Foto d'arxiu del riu Ebre | Sílvia Altadill
Aguaita.cat
21 de setembre del 2021
Actualitzat a les 10:17h
Arturo Gaya, cantautor i periodista, i Maria Elena Maureso, programadora cultural, presenten 'L'EBRE: 50 raons per estimar-lo',  una guia "molt personal" per resseguir i descobrir el riu Ebre. El músic tortosí, conegut també com a Quico el Célio, recupera el vell ofici de periodista com a autor d'esta guia per viatjar el curs de l'Ebre "una gran regió natural, amb lligams culturals, històries i llegendes que banyen les seues aigües", i ho fa amb les fotografies preses en ruta per la seua companya, Maria Elena Maureso. 

Gaya i Maureso han recorregut tots els llocs descrits en els 50 capítols del llibre, des del Pico de Tres Mares (on els científics ubiquen l’origen real de les aigües del riu) fins a la seua desembocadura davant l’Illa de Buda, al Delta. A través de 930 quilòmetres, l’Ebre recorre Cantàbria, Castella, Euskadi, La Rioja, Navarra, l’Aragó i Catalunya. Amb un to intimista, l’autor descriu el territori i proposa 50 raons per estimar-lo.

Gaya descriu "la identitat riberenca" dels qui naixen o viuen prop del riu Ebre: “El riu és el teu paisatge, la teua banda sonora i la teua memòria. Amb el pas dels anys creix en tu mateix la necessitat d’anar riu amunt o riu avall per conèixer més coses i més gent.” L'obra proposa descobrir els indrets que ofereix el paisatge "sense pressa" i és una guia per als amants de la natura, la cultura i els viatges, destinat a totes les persones que vulguin apropar-se a l’Ebre. "La meua il·lusió seria saber que hi ha persones que han acabat estimant l’Ebre perquè els ha caigut a les mans el meu llibre. L’Ebre del qual jo parlo necessita molts amics i molts defensors", explica Gaya. El viatge que proposen es pot fer en vehicle propi durant uns vint dies, o per etapes. "Com més temps i menys pressa, molt millor", recomana l'autor.