Un escriptor gironí guanya el Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre

El guardó de la Ribera d'Ebre, amb 39 edicions, és el més antic en llengua catalana a les Terres de l'Ebre

per Aguaita.cat, Vinebre, Catalunya | 27 d'agost de 2021 a les 11:23 |
El gironí Francesc Duch recollint el premi a Vinebre. | Cedida
La façana barroca del Palau de Ca Don Joan de Vinebre va ser el teló de fons de la cerimònia del 39è Premi Narrativa Ribera d'Ebre, el passat dimecres. El guardó va ser per a l'escriptor Francesc Duch i Casanova (Girona, 1987), autor de la novel·la 'Joana'. "És una història sobre la superació de mals moments, sobre les amistats més properes, que sovint són poques però fortes i arrelades. Una història amb més llums que foscors", explicava l'autor. El premi, atorgat per l'Ajuntament de Vinebre, amb el suport del Consell Comarcal i la col·laboració d'ANAV i la Diputació de Tarragona, és el més antic en llengua catalana que es coneix a les Terres de l'Ebre. El Premi Narrativa d'Ebre, valorat amb 3.000 euros, també inclou la publicació i promoció de l'obra amb l'editorial Cossetània.

L'alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, destacava la diversitat de procedències dels escriptors que han guanyat el premi en estos gairebé quaranta anys d'història del certamen: "Hem tingut guardonats de l'Ebre, però també de les Illes, de la Franja, de Girona i de Lleida. I això ens agrada, perquè significa que arribem a molts racons del país". L'acte va cloure amb unes paraules de Victòria Almuni, Directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, que va reivindicar la literatura i la llengua catalana. "Una nit cultural com aquesta és el millor bàlsam per atenuar les preocupacions, com les provocades per la pandèmia. La literatura i els llibres ens ajuden a evadir-nos, ens aporten coneixement i ens fan més empàtics", afegia Almuni.


Un premi més que consolidat


Malgrat la seva joventut, el gironí Francesc Duch ja ha estat reconegut en diferents certàmens. Tres dels seus relats premiats han estat publicats en llibres d'autoria col·lectiva: 'No ho podia assegurar amb certesa' (Planeta Lletres, 2014), 'Els noms de les vaques i altres contes' i 'Obsessió i altres contes' (Cossetània, Editorial 2015 i 2017). En esta edició, en la qual es van presentar 10 originals, el jurat del premi va estar format per Nara Garreta, Clàudia Pallissé i Rosa Maria Pros en representació del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, a més de Sandra Poblet de l'editorial Cossetània i Mari Carme Correcher en nom de l'Ajuntament de Vinebre.


Durant l'acte també es va presentar el llibre guanyador de l'edició de l'any passat: la novel·la d'intriga 'Sota la neu bruta' de l'escriptor de Balaguer, Francesc Puigpelat. Una història de gènere negre protagonitzada per dos matrimonis que queden aïllats per una tempesta de neu a la Molina. La veu de Mariona Escoda i el piano d'Andreu Dexeus van posar les notes musicals a la celebració del Premi de Narrativa Ribera d'Ebre, un dels de més solera del país.

 

Participació