Una vintena de joves recuperen la línia de trinxeres de la Batalla de l'Ebre al Pinell de Brai

L'arqueòleg del camp de treball reconeix que "descobrir que nois de la seua edat van morir aquí els impacta"

Pla general dels joves i els monitors del camp de treball de la Batalla de l'Ebre excavant la línia de trinxeres del Pinell de Brai.
Pla general dels joves i els monitors del camp de treball de la Batalla de l'Ebre excavant la línia de trinxeres del Pinell de Brai. | Anna Ferràs ( ACN)
Aguaita.cat
21 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:56h
Diumenge es compleixen 83 anys de l'inici de la Batalladel'Ebre. A les actuacions que es fan per recuperar la memòria d'aquell conflicte, s'hi ha sumat el jovent que participa en els camps de treball on este estiu, a Amposta, Ascó i el Pinell de Brai, se'n recuperen trinxeres i vestigis. Descobrir que nois de la seua edat hi van morir, els impacta i els desperta l'interès per una guerra civil que els queda lluny i de la qual tenen poca formació. És la tercera edició d'aquest camp de treball al Pinell de Brai (Terra Alta) i hi participen 18 joves d'entre 14 i 17 anys, de diferents punts de Catalunya. Es passen el matí amb el pic i pala i tot i que era una línia fortificada de la rereguarda confien que pugui aparèixer material bèl·lic.
Tres camps de treball recuperen trinxeres i vestigis de la Batalla de l'Ebre. El ConsorciMemorialde laBatalladel'Ebre (COMEBE) i la FundacióEscoltaJosepCarol gestionen durant este mes de juliol els camps que tenen com a eix l'arqueologia en alguns dels espais del que va ser el combat més important de la Guerra Civil. Les excavacions es fan als municipis d'Amposta, Ascó i el PinelldeBrai. Al Pinell es recupera una línia de fortificacions, molt propera al poble, que es va construir per controlar la carretera d'accés al municipi.

Com ha explicat Arnau Josep Pou, l'arqueòleg que els guia, després de netejar la vegetació que s'hi havia acumulat, estan excavant per ampliar la línia de trinxeres que ja s'havien recuperat. De moment, no han trobat material bèl·lic. "S'ha de dir que aquí hi va haver poc combat", ha apuntat. Es van fer "per si de cas" i estaven a la rereguarda, no a la primera línia front. "Hi va haver poca activitat, però no descartem que aparegui alguna cosa", ha dit.

La feina s'aprofita per explicar com es combatia durant la Batalla de l'Ebre i com era "la vida al front". Rememorar què es va viure aquí, els impacta. "Saber que fa menys 100 anys hi va haver un conflicte aquí on van morir milers de persones i que alguns que tenien la seva edat, perquè la LlevadelBiberó eren nois de 16 i 17, van morir aquí, els arriba bastant. Molts s'han mostrat molt interessats i fan moltes preguntes", ha remarcat Pou.

D'esta experiència no es descarta que es desperten vocacions com l'arqueologia o la història, però es confirme o no, estan satisfets de contribuït a recuperar la memòria de la Batalla de l'Ebre per recordar i evitar que es repeteixi. "Hi ha moltes coses noves per ells i se'ls hi ha d'ensenyar, però des del primer moment que tenen moltes ganes de treballar i els resultats estan sent molt positius", ha remarcat l'arqueòleg. Com ha apuntat el monitor Genís Garriga, els joves també fan activitats d'oci i visites guiades per conèixer els espais de la Batalla de l'Ebre i el territori.