Arnes regularà l'accés als Estrets i al Toll del Vidre amb aparcaments de pagament

L'Ajuntament vol evitar la massificació de la setmana santa i estiu passats, amb els camins bloquejats pels cotxes

El Toll de Vidre, un dels espais naturals de la Terra Alta que passarà a estar regulat.
El Toll de Vidre, un dels espais naturals de la Terra Alta que passarà a estar regulat. | Wikipedia
Aguaita.cat
09 de juliol del 2021
Actualitzat a les 9:42h
L'Ajuntament d'Arnes començarà a regular l'accés a la zona de bany i espais naturals del riu Estrets i al Toll del Vidre amb dos aparcaments de pagament a partir del pròxim dijous, 15 de juliol. Serà el primer municipi de la Terra Alta i de l'interior de les Terres de l'Ebre que aposta per aplicar una prova pilot d'este tipus, que s'allargarà fins el 15 de setembre. La mesura arriba després que durant la setmana santa i estiu passats s'experimentés una massificació de vehicles fins al punt de bloquejar els camins d'accés en estes zones. El consistori ha contractat dos agents cívics per controlar l'aforament dels aparcaments, informar i regular l'accés a la zona.

Els visitants dels Estrets i del Toll del Vidre que vulguin accedir-hi en vehicle trobaran, després de la senyalització de prohibit aparcar al llarg del camí, una tanca que els barrarà el pas, amb un agent cívic al costat. Franquejar-la i passar-hi el dia requerirà pagar la taxa establerta pels consistori: els cotxes hauran d'abonar cinc euros, deu les autocaravanes i dos les motos. Els veïns del municipi estaran exempts de la taxa i les persones que s'allotgin, mengin o hi comprin tindran una bonificació del 50%, per afavorir l'afluència turística al poble. La prova pilot limitarà l'accés a un màxim de 40 vehicles per cadascun dels dos aparcaments.

Unes mesures que prenen com a referència a referents les experiències d'altres zones de Catalunya –al delta de l'Ebre, recentment- i també de la Franja, concretament, la regulació de la zona del Parrissal al municipi veí de Beseit. L'alcalde d'Arnes, Joaquim Miralles, explica que han estat buscant durant un any una solució a la massificació que ha estat vivint la zona durant els últims temps, molt popular amb el bon temps pels tolls i espais de banys de rius que baixen del massís del Port, com l'Estrets o el Canaletes, també al terme municipal veí d'Horta de Sant Joan.

La situació, explica, es va tornar particularment insostenible durant l'estiu i la setmana santa passats, quan l'aglomeració de vehicles a banda i banda dels camins de terra va arribar, fins i tot, a impedir l'accés d'un vehicle de bombers i una ambulància que anaven a socórrer una persona que havia patit un accident a la zona. "A l'aparcament hi havia més de 80 o 90 vehicles mal estacionats, fet que també va provocar també més d'un accident. Va arribar un punt que vam dir que s'havia d'acabar", apunta Miralles. L'espai es va començar a desendreçar i la presència de deixalles s'incrementava.

L'alcalde es mostra totalment convençut de que els visitants no només ho entendran, sinó que veuran també amb bons ulls la decisió d'implantar la regulació d'accés i el pagament. Segons precisa, els dos agents contractats, al marge de regular els espais d'aparcament i l'accés pels camins –Mossos d'Esquadra i Agents Rurals s'han compromès també a fer acte de presència per donar suport a aquesta regulació, apunta l'alcalde- tindran la funció també de conscienciar i sensibilitzar els visitants sobre els valors i la necessitat de conservar adequadament un espai fràgil com aquest.

Els visitants "ho agrairan", diu l'alcalde
"Tenim precedents a tota Catalunya i a l'Aragó de que la gent que va espais naturals regulats i que per entrar has de pagar un petit peatge agrairà quan arribi trobar només 40 0 50 persones en comptes de 200 persones; tenir més espai i un indret està més ben cuidat .La gent ho agraeix. Nosaltres volem potenciar aquest tipus de turisme de qualitat i més agraït per la gent que vulgui venir", ha argumentat Miralles.

En paral·lel, l'alcalde ha explicat que treballen per habilitar una zona d'aparcament autocaravanes al municipi per acollir els turistes que es desplacen i pernocten en estos vehicles. Una pràctica que està prohibida en la major part de l'àrea del parc natural dels Ports, a excepció de l'àrea dels Ateus, a d'Horta de Sant Joan. Precisament, este municipi veí i altres de la comarca segueixen també estudiant –juntament amb el Consell de la Terra Alta i el parc natural- la viabilitat d'establir mesures de regulació als seus espais naturals i de bany davant la massiva afluència que també ha patit durant els últims temps.