Investigadors de la URV identifiquen tres noves varietats de vinya

Les han localitzat a l'illa canària de la Palma i les han anomenat Aromática Eufrosina, Cagarruta de Oveja i Viñarda Rosada

Publicat el 17 de desembre de 2025 a les 16:30

Un equip investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha identificat tres noves varietats de vinya a l'illa de la Palma, que han anomenat Aromática Eufrosina, Cagarruta de Oveja i Viñarda Rosada. Des de fa molts anys, estudien la identitat genètica de les vinyes de les Canàries i ara n'han analitzat 96 mostres.

La recerca revela que entre les mostres analitzades, hi ha 44 perfils genètics diferents. Entre estos, les investigadores han identificat 31 varietats, de les quals 28 són conegudes. A més, la investigació ha conclòs que l'episodi volcànic de 2021 no va provocar pèrdues de biodiversitat vitivinícola "significatives".

Des de la URV expliquen que la recerca comença amb el personal tècnic agrònom de l'illa de la Palma demanant als agricultors que reporten qualsevol vinya de la qual no en sàpiguen identificar la varietat. Després de visitar els conreus, els tècnics prenen mostres llenyoses, les identifiquen i les envien als laboratoris de la URV, on les preparen per extreure'n l’ADN. Així, el primer pas és descartar la part llenyosa externa i la medul·la del sarment. Amb el que en resta se’n fa pols, mitjançant un molí especial que refreda la mostra fins als 180 graus amb nitrogen líquid. "Cal treballar a baixes temperatures per inhibir els enzims que degraden l'ADN", ha detallat la investigadora predoctoral a la URV, Qiying Lin-Yang.

Esta pols se sotmet a un protocol molt específic i complex per extreure'n l'ADN i un cop extret este àcid nucleic, que conté la informació genètica que caracteritza els individus, s'amplifiquen algunes regions per poder analitzar-les, en un procediment anomenat "reacció en cadena de la polimerasa".

També anomenada PCR, esta tècnica crea milions de còpies de regions específiques de l'ADN que el personal investigador pot analitzar en el seqüenciador. "Si trobem una mostra amb diferències genètiques superiors al 15% la considerem una nova varietat; si no hi arriba, la cataloguem com a mutació", ha indicat.

Tres varietats desconegudes

Els resultats de l'anàlisi mostra que entre les 96 mostres rebudes, hi havia 44 perfils genètics diferents. Això implica que 52 mostres eren redundants. Entre estos 44 perfils únics, l'equip investigador ha identificat 31 varietats diferents, de les quals 28 els són conegudes. "Podem fer este tipus d'estudis gràcies al fet que sempre hem estudiat les mateixes regions de l'ADN. Això fa que tinguem una de les bases de dades més completes del món en este àmbit", ha afirmat la investigadora que lidera l'equip, Francesca Fort.

Tres de les mostres analitzades corresponien a varietats que eren desconegudes per a l'Administració i la comunitat científica, tot i que feia anys que es conreaven. Les han anomenades Aromática Eufrosina, Cagarruta de Oveja i Viñarda Rosada.

A banda, la recerca també ha detectat 16 mutacions de vinya fins ara desconegudes: 14 a través de diferències en l'ADN i dues pel color del raïm.

Les vinyes sota el volcà

L'última erupció volcànica de la Palma va començar al parc natural de Cumbre Vieja el 19 de setembre de 2021. L'episodi va durar 85 dies, durant els quals el volcà va expulsar prop de 200 milions de metres cúbics de material, que van afectar més de 1.200 hectàrees de l’illa. Els camps dedicats al conreu vitivinícola no van ser una excepció i es calcula que, de les 480 hectàrees de vinya de l'illa, 40 van quedar totalment sepultades.

De les 96 mostres que va rebre l’equip de la URV, 14 provenien d'exemplars que van quedar enterrats per la lava o la cendra. Entre estes, les investigadores van registrar quatre mutacions: tres es troben en altres illes de l'arxipèlag, però n'hi ha una que era única de la zona afectada. Tot i que apunten que no seria impossible reproduir la planta a partir de la mostra que guarden, també indica que la mutació és molt similar a la varietat original i, per tant, les plantes resultants serien gairebé idèntiques a les que ja existeixen.