opinió

Ara que estem a l'agost i venen festes majors recordeu: No és no!

«Tot i les campanyes de sensibilització, mos seguim trobant contínuament amb casos de joves que abusen de companyes d'institut o de noies que es troben a les festes o pels carrers. És molt preocupant perquè cada cop ho fan nois més joves i perquè en més d'un cas la justícia no funciona com hauria de funcionar»

per Àlex de la Guia , Móra d'Ebre, 6 d'agost de 2019 a les 10:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La setmana passada vam entrar al mes d'agost i, amb ell, al mes on es concentren la majoria de les festes majors dels pobles de les Terres de l'Ebre i tot Catalunya. Dies en què la gent omple els carrers dels seus pobles per xalar.

Ara venen uns dies de molta festa nocturna en què la gent surt a fer unes copes amb els seus amics, alguns més que altres, alguns després de fer sopar amb la colla i altres directes des de casa, però tothom surt amb un sol objectiu, xalar, xalar molt i riure amb els amics. Lo problema arriba quan una persona o un grup de gent vol xalar a canvi de què altra gent passi una mala estona o se'ls generi un trauma.


El problema de la festa ve quan una persona o un grup d'amics assetgen noies, les agredeixen, forcegen o aconsegueixen violar perquè creuen que pel simple fet de ser homes ho poden fer i que l'excusa de l'alcohol els cobrirà, i no: l'alcohol no és excusa! Quan una persona et diu que "no" a la primera perds el dret a seguir intentant lligar amb ella perquè ja t'ha dit que no i si segueixes l'únic que aconsegueixes és incomodar-la, violentar-la i fer que se senti assetjada i fent això fas que ella deixi de xalar.

Lo pitjor és quan no es queda aquí, lo gran problema és quan es passa de les paraules als fets, d'incomodar amb paraules a seguir-la, forcejar amb ella o anar més enllà. Si ella ha decidit que no vol res amb tu, qui et penses que ets tu per decidir que ella sí que vol? Amb un sol NO ja n'hi ha prou, si ho intentes mil vegades però a la primera ja t'ha dit que no ja està, deixa-ho anar, no vol, no ets ningú per incomodar-la o obligar-la a fer allò que no vol.


En realitat pareix simple, no? És tan fàcil com escoltar i respectar a l'altra persona igual que a tu t'agrada que t'escoltin i et respectin.

Creure el NO que et diuen quan t'insinues és tan fàcil com fer cas de qualsevol altre NO, com los que et pots trobar a casa, a la faena o a classe.

Desgraciadament no tothom ho entén i ho veu tan simple, lamentablement veiem contínuament als mitjans de comunicació locals i nacionals casos d'agressions masclistes i/o violacions que passen durant les nits de festes de discoteca o de festa major.

Això és molt preocupant, perquè tot i les campanyes de sensibilització de les entitats feministes i institucions mos seguim trobant contínuament amb casos als mitjans de joves que abusen de companyes d'institut o de noies que es troben a les festes o pels carrers. És molt preocupant perquè cada cop ho fan nois més joves, és molt preocupant perquè com hem vist en més d'un cas la justícia no funciona com hauria de funcionar.

Per això són necessaris los punts liles a les festes majors, als concerts i a tot arreu, per prevenir els abusos sexuals conscienciant la gent (no només per dir que no s'ha de fer, també de què ajudin a evitar agressions i violacions si es creuen amb algun cas). També són molt importants per denunciar les agressions i acompanyar a les víctimes durant el mal tràngol i la denuncia. Per això estic molt content de que tots els ajuntaments i entitats que este estiu estan implantant i implantaran punts liles a les festes i concerts de l'estiu.

Perquè gràcies a les voluntàries que ara instal·len los punts liles al territori arribarà el dia que no caldrà tenir-ne més perquè tots els homes entendrem que hi ha límits que no s'han de passar mai. Que tothom s'ho vol passar bé rient amb els amics però també per respectar als altres i entendre que només SÍ vol dir SÍ, qualsevol altra cosa és un NO rotund.

Este dia arribarà, arribarem a un dia que serà un 25 de novembre continu i no caldran més punts liles ni més dies internacionals per l'eliminació de la violència contra les dones.

Així que recordeu, si durant les festes majors i qualsevol altre dia voleu lligar, ho podeu intentar, clar, però si us diuen que NO, és que no volen res. Deixeu de molestar i seguiu amb els amics xarrant, rient i bevent perquè NOMÉS SÍ VOL DIR SÍ!

 

Àlex de la Guia
Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.
04/08/2020

Ningú mos deixa guardar la samarreta blava amb lo nus

07/07/2020

Un estiu diferent

01/06/2020

​El feixisme mata

04/05/2020

Coronavirus, no serà l'últim problema

08/04/2020

El pitjor virus? La mediocritat política

03/02/2020

​La Terra parla, l'escoltem?

03/12/2019

Després del divendres negre arriba el dilluns de fum

05/11/2019

Marxem del país que fa campanya amb les porres

08/10/2019

Ja mos poden sentenciar, que ho tornarem a fer

03/09/2019

Lo planeta s'acaba, reaccionem?

Participació