Per què penso votar el dia 28

«Cada dia que roman al riu, és un dia més que estem dient als jóvens que el franquisme i el feixisme no molesten tant, que ho podem arreglar treient-li un parell de plaques i afegint algun detallet de la pau. Estem dient als joves que tots els morts i sofriment que va causar el cop d’estat de Franco, doncs, no són tan importants».

per Brian Cutts, Tortosa | 24 de maig de 2016 a les 10:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Davant de la consulta innecessària del dia 28 sobre el monument franquista a Tortosa, a molta gent li ha entrat el dubte sobre què fer. No havien de ser les institucions democràtiques, en aquest cas l’ajuntament, les que havien de liderar l’aplicació del concepte de la memòria històrica relacionat amb el franquisme? Ara per què han passat el mort a la gent?

Doncs, sí, havia de ser així. En un país europeu, amb la història que hem patit en l’últim segle, el propi sistema democràtic hauria de lluitar per a defensar-se a si mateix. El sistema, a través de les seves institucions públiques, hauria de prendre una actitud pro-activa davant del feixisme i els seus conseqüències i símbols. No podem arriscar-nos a tolerar-lo, o a girar l’esquena restant-li importància. I el monument de Tortosa és un cas flagrant – cada dia que roman al riu, és un dia més que estem dient als jóvens que el franquisme i el feixisme no molesten tant, que ho podem arreglar treient-li un parell de plaques i afegint algun detallet de la pau. Estem dient als joves que tots els morts i sofriment que va causar el cop d’estat de Franco, doncs, no són tan importants. Quan diem als joves que no cal retirar allò que queda del franquisme a Tortosa, quina lliçó els estem donant sobre el nostre passat, i la defensa de la democràcia i els nostres valors?


Però al final no ha sigut així. Les institucions ebrenques s’han rentat les mans del tema, i no només les que estan actualment al poder. En 40 anys no s’ha fet res. Què fem, doncs? Davant de la seva incapacitat d’actuar, crec que els ciutadans hem de prendre el volant i ensenyar-los allò que és normal a l’europa del segle XXI. Ens agrade o no l’idea de fer una consulta sobre símbols feixistes, és l’eina que tenim ara per ara, i l’hem de fer servir. Hem de votar.

Que costarà massa diners treure’l del riu? Bé, ja s’ha dit, aquest monument no l’ha posat al riu el nostre ajuntament democràtic i que haurien de pagar per la seva retirada aquells que el van posar aquí. Però de tota manera, si cap institució pública vol fer-se’n càrrec, fem-ho nosaltres. De ben segur que molts catalans respondrien a fer una col·lecta de diners estil verkami. Els polítics no actuen d’una manera pro-activa en defensa de la nostra democràcia? Doncs, actuem nosaltres. Democràcia directa i activa.


El dia 28 jo votaré per treure el monument del riu. Votaré pensant en tots els morts, els morts a tots dos bàndols, causats pel cop d’estat de Franco, i en tot el sofriment que va patir la societat durant gairebé 40 anys de dictadura. Votaré pensant en els testimonis que he sentit aquests dies de gent que va viure la inauguració en temor, i encara tenen temor ara. Gent que no vol que toquem el monument per la temor que el franquisme els va posar al cos. Votaré pel meu iaio, que va haver de lluitar contra el feixisme per defensar els valors de la democràcia i va acabar passant anys en un camp de presoners. Votaré pels nostres fills i néts. Vull que se sentin orgullosos d’una Tortosa que ha fet els deures. Que puguen dir que ni Tortosa ni Catalunya banalitza el tema del franquisme. Vull demostrar-los que encara que avui dia no cal agafar una arma per a lluitar, sí que de vegades  hem de lluitar per a defensar la democràcia del feixisme i els seus símbols i idees. Aquest cop lluitarem a les urnes.

 

Participació