
La tesi va ser presentada dilluns passat al campus ebrenc. Foto: Cedida
La presència al sòl de diferents espècies de microorganismes que es troben als sediments (foraminífers bentònics ) o algues unicel·lulars (diatomees) poden ser molt útils a l’hora de caracteritzar determinats hàbitats i saber la seua evolució al llarg del temps. Així ho constata la tesi doctoral ‘Benthic diatoms and foraminifera as indicators of coastal wetland habitats: application to palaeoenvironmental reconstruction in a Mediterranean delta’, de Xavier Benito, dirigida pel Programa d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA i el Centre del Canvi Climàtic C3 del campus Terres de l’Ebre de la URV, que es va presentar dilluns passat al campus ebrenc. Una de les conclusions principals que posa damunt la taula és que estos microorganismes poden ser molt útils a l’hora de fer una reconstrucció paleoclimàtica d’espais tant vulnerables al canvi climàtic com són els deltes.
De fet, Benito per dur a terme la seua recerca ha agafat mostres del sòl a diferents punts del delta de l’Ebre, tant de la superfície com de la plataforma deltaica submergida. Les mostres s’han extret a una profunditat de fins a 20 metres. D’estes mostres de sediments deltaics s’han analitzat les espècies de foraminífers bentònics presents i la seua antiguitat a través de la prova del carboni 14 i la de l’isòtop del plom. “Això ens ha permès rebutjar la hipòtesi que en època romana, és a dir fa 2.000 anys el Delta encara no existia, i constatar que com la resta de deltes del Mediterrani té una antiguitat d’uns 8.000 anys”, explica Benito.
Però més enllà d’això la tesi de Benito també ha analitzat com era el Delta abans del conreu de l’arròs, a finals del segle XIX. “Les zones naturals més properes als arrossars han canviat, ara són hàbitats més dolços i amb més nutrients i amb sediments amb més matèria orgànica, això fa que siguen ambients més pobres en espècies i més difícils d’adaptar a determinats canvis naturals”, argumenta Benito. “Esta informació és important a l’hora de gestionar estos espais naturals i que puguen afrontar millor els efectes del canvi climàtic”, afegix, tot precisant que “conèixer l’evolució i els canvis del passat et pot ajudar a predir millor el que pot passar en el futur”.
La tesis de Xavier Benito ha comptat amb un conveni de col·laboració entre el C3 i el Programa d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita i també amb el suport econòmic de Banc Santander.