
El decàleg vol ser una eina útil per ajudar a superar les barreres que dificulten una relació adequada amb les persones amb discapacitat Foto: Cedida
Dincat, la federació catalana de la discapacitat intel·lectual, i la Fundació Mercè Pla han presentat este matí a Tortosa el decàleg “10 pautes per donar suport a una persona amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament com a client”, un document pràctic que dóna pautes als comerciants sobre com tractar i dirigir-se a les persones amb discapacitat intel·lectual. La presentació ha tingut lloc a la Plaça Barcelona davant el Mercat de Tortosa i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el president de la Fundació Mercè Pla, Santiago Codinachs.
“De vegades, quan anem a una botiga ens trobem amb situacions que no són fàcils ni còmodes” han apuntat a la presentació del decàleg Ciprian Nastase i Marissín Fibla de la Fundació Mercè Pla. “És important que es respecte el nostre ritme, que la informació siga clara i que no es dirigisquen a nosaltres com si fóssen nens. Si no és així, no tornem a la botiga. Accedir a un servei o un producte és un dret que tenim” ha afegit Xavi Orno, membre de l’Observatori de Drets de Dincat.
“Encara predomina cert desconeixement sobre com dirigir-se a les persones amb discapacitat intel·lectual quan són clientes d’un restaurant o una botiga. Hi ha una visió desfasada sobre elles i estos estereotips els hem de trencar” ha explicat Susi Cordón, responsable de lleure de Dincat. És per això que el decàleg vol ser una eina útil per ajudar a superar les barreres que dificulten una relació adequada amb les persones amb discapacitat. “Amb els suports adequats, les persones amb discapacitat intel·lectual poden participar en la comunitat com qualsevol ciutadà. És clau el paper del comerciant perquè, amb la seua actitud, pot ser un suport o una barrera cap a la persona en el moment de consumir en un restaurant o un bar, de comprar roba o de demanar una entrada al cinema” ha explicat Susi Cordón, responsable de l’àrea de lleure de Dincat.
Una oportunitat de negoci
El decàleg vol aconseguir que les persones amb discapacitat puguen gaudir de l’oferta d’oci i cultura que ofereix el seu entorn igual que la resta de ciutadans. “Tenir accés als serveis i recursos que ofereix la comunitat no és només un dret sinó també una oportunitat de negoci” ha recordat Cordón.
A l’acte s’han repassat algunes dades importants de l’estudi “El turisme inclusiu com una oportunitat de riquesa” que ha elaborat ESADE i l’Ajuntament de Barcelona. El document quantifica l’impacte econòmic que significaria promoure l’accessibilitat de les persones amb discapacitat en este sector. Segons este estudi, el sector turístic europeu està perdent fins a 142 bilions d’euros cada any a causa de la deficient infraestructura, els serveis i les actituds cap a les persones amb necessitats especials. Si les destinacions europees fossen totalment accessibles per a les persones amb discapacitat (accessibilitat en els productes i serveis que ofereix la comunitat), la demanda podria augmentar fins a un 44% cada any. A Europa, el mercat del turisme accessible se situa al voltant dels 89 milions de persones.
Dincat ha editat el decàleg en dos formats (pòster i butxaca). Els dibuixos són de l’il·lustrador Miguel Gallardo i els textos s’han redactat en lectura fàcil per garantir-ne la comprensió. El document s’està distribuint entre les 300 entitats sòcies de Dincat i s’està treballant amb els eixos comercials de pobles i ciutats de tot Catalunya. Després de la presentació, diversos grups de persones de la Fundació Mercè Pla han repartit el decàleg en botigues de Tortosa.