Com ha explicat l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, "es vol ensenyar a cuinar" perquè no es perdin les "receptes de sempre" de la cuina marinera tradicional, que "no es troben als restaurants" perquè si no s'ensenya "a casa" no es coneixen. El projecte vol ajudar als restaurants, als pescadors i les empreses d'aqüicultura, com Balfegó i la tonyina roja i AcuiDelta i les d'orades i llobarros, per oferir-los un "punt neuràlgic" on treballar plegats. L'Espai Cuina de Mar no es projecta com "una escola reglada", però s'equiparà amb una cuina professional i vuit espais de treball per poder fer tallers, cursos o demostracions (showcooking).
Per potenciar tota aquesta gastronomia calera i per completar el projecte es vol incloure el món del vi i l'enologia. La idea partirà per posar l'accent, per exemple, en els vins d'àmfora, agafant la relació de poble amb el vi documentada a partir del vaixell del segle II abans de la nostra era, carregat d'àmfores, que va naufragar davant la costa de Bon Capó. L'Ametlla de Mar formava part d'una ruta de transport que passava per les illes de Sicília, Sardenya i les Illes Balears.
"Volem que sigui un punt on treballar i repassar la vinculació històrica de municipi amb l'enologia", ha remarcat Gaseni. Al poble s'havia cultivat vinya, sobretot de la varietat macabeu i en part del terme amb terrasses de pedra seca, tot i que es va abandonar arran de la plaga de la fil·loxera.
L'Espai Cuina de Mar ocuparà l'edició de 200 metres quadrats està situat al carrer Batlle Pijoan i antigament hi havia les oficines del port. Ports l'ha remodelat i ara ha provat la cessió al consistori.