La Unitat Comunitària de Rehabilitació Cardíaca de l’HTVC aconsegueix el certificat SEC Excel·lent

Des de la seua consolidació com a unitat el 2018 ha tractat 450 pacients amb un alt grau d’èxit

Aguaita.cat
22 de febrer del 2024
Actualitzat a les 9:41h
Un dels grup de pacients cardíacs durant la sessió de rehabilitació a l’HTVC
Un dels grup de pacients cardíacs durant la sessió de rehabilitació a l’HTVC | Cedida
El ServeideCardiologia de l’HospitaldeTortosaVergedelaCinta (HTVC) ha obtingut el certificatSECExcel·lent com a UnitatComunitàriadeRehabilitacióCardíaca, després de complir amb èxit els requisits establerts per la SocietatEspanyoladeCardiologia.

L’equip actual de la Unitat multidisciplinària incloudosmetgesrehabilitadors, una cardiòloga, una metgessaespecialista en MedicinaInterna, una infermera, un fisioterapeuta, una psicòloga i una nutricionista. La Unitat treballa principalment en pacients amb insuficiènciacardíaca, cardiopatiesisquèmiques, així com altres patologies isquèmiques, amb l’objectiu de reduir la morbimortalitat i millorar la qualitat de vida de les persones ateses. Des de la seua consolidació com a unitat el 2018, la Unitat ha tractat 450pacients amb un altgraud’èxit.

Actualment oferix teràpia a dos grups de set persones, tres dies a la setmana durant un mes i mig. Prèviament a l’inici de cada grup, l’equip de la Unitat fa una prova d’esforç a cada integrant per a preparar un itinerari individualitzat. Estes sessions multidisciplinàries inclouen exercicisfísics supervisats, control de factors derisc, educaciósanitària i nutricional, així com sessions de psicoteràpia, amb l’objectiu de millorar les condicions físiques, psicològiques i socials dels pacients.
 

El fisioterapeuta supervisa els exercicis durant la sessió Foto: Cedida

 
 
MartaFaiges, cardiòlogadel’HTVC, integrant de la Unitat i impulsoradel’acreditació, explica que “està demostrat que la recuperació després d’un episodi cardíac és millor quan es passa per un procés de rehabilitació integral que promoga hàbits saludables i canvis de l’estil de vida. El programa de la Unitat inclou exercicis físics, reunions d’educació sanitària per a entendre les malalties i el seu tractament, així com suport psicològic per afrontar la nova situació i els factors de risc.”

El metgerehabilitador de l’HTVC i membre de la Unitat, JuanFranciscoSales, destaca: “El nostre objectiu és oferir les eines necessàries per a prevenir un segon episodi i millorar el benestar i seguretat de les persones que hi participen. Més enllà del tractament cardiològic, la nostra experiència demostra que les persones usuàries finalitzen el procés amb gran satisfacció”.
 
Per tal d’aconseguir l’acreditació, la Unitat ha incorporat la telemetria per a monitoritzar els pacients durant la realització dels exercicis, millorant així la seguretat i l’eficàcia del tractament. L’ús d’enquestes de satisfacció també ha contribuït a obtenir aquest reconeixement d’excel·lència.
 
La directora de l’HTVC, MariaJoséRallo, expressa el seu “reconeixement per aquesta fita”, destacant “l’excel·lència de l’equip de professionals que hi formen part i del seu compromís amb el propòsit d’aquest Hospital, la recuperació i el benestar de les persones ateses”. Així, l’HTVC es converteix en el primer centre de Tarragona en obtenir aquesta important acreditació, consolidant-se com un referent en la rehabilitació cardíaca a la regió.