Els ecologistes denuncien que les nuclears d'Ascó són les que acumulen més incidències

Els activistes lamenten el "mal funcionament" de les centrals espanyoles i xifren en 164 els successos notificats

Aguaita.cat
01 de març del 2024
Actualitzat a les 10:16h
Central nuclear d'Ascó
Central nuclear d'Ascó | Sílvia Berbís
El MovimentIbèricAntinuclear i EcologistesenAcció han denunciat que les centralsnuclearsd'AscóII i AscóI són les plantes amb mésincidènciesnotificades al ConselldeSeguretatNuclear, amb 33 i 30successos, respectivament, des de l'acord de tancament.

Els activistes han lamentat el "mal" funcionament de les nuclears espanyoles, les quals han notificat 164successos durant estos darrerscincanys. Això, indiquen, suposa una mitjana d'un incident cada onze dies. Les centrals de Cofrents, amb 28, i VandellòsII, amb 26, segueixen les centrals d'Ascó. El col·lectiu ha tornat a reclamar que les nuclears es tanquen com més aviat millor.

Segons els activistes, la majoria dels incidents s'han descrit com a INES-0, però es van considerar de major gravetat 10 fallades i es van qualificar de nivell INES-1. Així, diuen, la central de Vandellòs II destaca amb quatre INES-1, seguida de Trillo amb tres. Com a referència, l'incendi de Vandellòs I el 1989, l'accident més greu a Espanya, es va considerar INES-3.

En estos cinc anys, 37 successos van tenir com a resultat impedir la producció elèctrica del reactor durant períodes d'hores a dies. Ascó és amb "gran diferència la que ha hagut de parar més vegades de manera inesperada". També és la central, juntament amb Vandellòs II, amb "més problemes" del sistema de refrigeració de components nuclears, la refrigeració dels sistemes de seguretat del nucli. "Sens dubte, aquest tipus de problemes són els que semblen més preocupants", asseguren en un comunicat.

A més, afegeixen que VandellòsII és la central amb més successos relacionats amb la connexió a la xarxaelèctricageneral, tant per problemes al parc elèctric com per inestabilitat de la xarxa exterior per culpa d'oscil·lacions de la xarxa o tempestes. D'altra banda, els activistes assenyalen que "crida l'atenció la freqüència de fallades" relacionades amb equipament de sensors a Ascó I i II i les instal·lacions de Cofrents.

"És preocupant l'alt nombre d'incompliments de les EspecificacionsTècniquesdeFuncionament (ETF), els documents que establixen tot un seguit de proves i restriccions de funcionament per evitar que es pugui funcionar si els sistemes de seguretat no estan plenament disponibles", han manifestat. Per tot plegat, des del moviment antinuclear han reclamat que les nuclears es tanquen com més aviat millor.