El Ministeri aprova l'avaluació ambiental per moure 317.000 metres cúbics de sorres per protegir el Delta

Les obres, que haurien d'haver començat al desembre, s'iniciaran al setembre per no coincidir amb la temporada de nidificació d'aus

Publicat el 24 de febrer de 2022 a les 17:07
Actualitzat el 24 de febrer de 2022 a les 17:29
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de la Direcció de Qualitat i Avaluació Ambiental, ha aprovat la resolució que posa fi, amb un pronunciament favorable, al procediment d'avaluació ambiental simplificada del projecte de reubicació de sorres al Delta de l'Ebre.

Este procés d'avaluació ambiental ha tingut en compte les observacions de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi natural de la Generalitat i del Parc Natural del Delta de l´Ebre, que van sol·licitar analitzar amb més detall els impactes potencials del projecte sobre espais de la Xarxa Natura 2000. Estes observacions, segons explica el ministeri en una nota de premsa, van donar lloc a una esmena de la documentació inicial, que va rebre el vistiplau de tots dos organismes el mes de gener passat.

L'objectiu d'este projecte és dur a terme una actuació d'urgència en punts seleccionats del front litoral del delta de l'Ebre, per reforçar el sistema platja-duna-salobrar. Amb això, es pretén prevenir els impactes dels temporals marins en alguns espais clau de conservació de l'espai de la Xarxa Natura 2000 “Delta d l´Ebre”. Així, la iniciativa proposa la reubicació de sorres des de zones amb contínua sedimentació, que serviran de préstec a zones amb dèficit de sediments, que són les que s'han vist més afectades pels temporals marins dels últims anys.

Estes actuacions d'extracció, transport i aportació es duran a terme amb mitjans mecànics terrestres. La solució adoptada es correspon amb l'alternativa que permet controlar la reculada de la línia de costa en els trams afectats i reduir els danys que ocasiona la inundació de la plataforma del delta, produïda especialment en els temporals i agreujada per la pujada del nivell de la mar. “D'esta manera, s'evitarà la pèrdua de la condició de defensa costanera, d'hàbitat i de zona d'oci de les platges del delta de l'Ebre”, segons el ministeri.

Les actuacions, que compten amb un pressupost pròxim als 4 milions de €, se situen en diferents sistemes arenosos costaners (platges, dunes i cordons litorals) dels municipis de Deltebre, Sant Jaume d'Enveja, i la Ràpita. El ministeri exposa que les obres no podran iniciar-se fins al mes de setembre "a causa dels condicionants ambientals". Entitats i institucions, sobretot la Taula de Consens del Delta, havien reclamat que es posessen en marxa la passada tardor perquè al març, en unes setmanes, comença la nidificació de les aus i ja se sabia que això impedix treballar al litoral deltaic. Esta mateixa setmana la delegació del Govern a l'Ebre s'ha pronunciat lamentant este retard fins al setembre, quan segons el delegat, Albert Salvadó, a l'agost s'havia acordat desencallar l'execució d'este projecte, pendent d'una avaluació d'impacte ambiental simplificada, amb la supervisió d'una comissió de seguiment, i dur-la al desembre per evitar l'època de nidificació d'aus.

En concret, suposaran l'execució dels transvasaments de sorra següents:
120.00 metres cúbics de sorra extrets de la zona nord de la Punta del Fangar, i 30.000 procedents de dipòsits de les platges i zones properes serviran per recuperar la zona dels Vascos (30.000 m3), el tram suc de la platja de la Marquesa (33.000), la platja de la Bassa de l’Arena (60.000) i la platja de Riumar (27.000). També està prevista l’extracció de 17.000 m3 de la platja del Serrallo per aportar-los a l’Illa de Buda, i finalment 150.000 m3 de sorres extretes de la Punta de la Banya es dipositaran a la platja del Trabucador.