El Col·legi de Periodistes de Catalunya denuncia «coaccions» per part de sectors taurins a la premsa

L'organització professional recrimina que l'Agrupació de Penyes Taurines "assenyala directament als mitjans de comunicació i als periodistes com actors o responsables" del conflicte entre sectors favorables i contraris a la festa

Imatge de diumenge passat. El president de l'Agrupació de Penyes Taurines de l'Ebre, Ximo Martí, al centre, llegint el manifest en què s'assenyala a mitjans de comunicació en presència dels ramaders i de l'alcalde de Sant Jaume.
Imatge de diumenge passat. El president de l'Agrupació de Penyes Taurines de l'Ebre, Ximo Martí, al centre, llegint el manifest en què s'assenyala a mitjans de comunicació en presència dels ramaders i de l'alcalde de Sant Jaume. | ACN / J. Marsal
Redacció
01 de juliol del 2016
Actualitzat a les 8:59h
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha emès este divendres un contundent i insòlit comunicat en què denuncia "les pressions que s'exerceixen" sobre els professionals de la informació que cobreixen la informació relativa als bous a les Terres de l'Ebre i recrimina a l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines que assenyale "directament" a mitjans i periodistes com a "actors responsables" de la tensió que es viu entre sectors favorables i contraris a les festes amb bous. 

El manifest s'ha fet públic arran dels incidents viscuts el passat cap de setmana en les festes taurines organitzades a Sant Jaume d'Enveja en el marc de les Festes de la Segregació.

Dissabte es va vetar l'accès a la plaça als periodistes, als quals se'ls va instar a comprar entrada. A més, una de les periodistes va ser increpada, coaccionada i víctima d'insults masclistes pel simple fet d'enregistrar imatges de les activistes en defensa dels drets dels animals, que en aquell moment sortien de la plaça. 

A més, diumenge la pròpia Agrupació de Penyes i Comissions va apuntar directament a la professionalitat dels mitjans de comunicació quan en la festa reivindicativa a favor dels bous va fer públic un manifest on es deia textualment que les festes amb bous a les Terres de l'Ebre "pateixen la persecució per part d'alguns mitjans de comunicació" i on s'assegurava que els mitjans, les entitats animalistes o alguns polítics estan en contra de la festa i intenten impedir-la. 

Segons constata el Col·legi de Periodistes el manifest fet public diumenge passat per l'entitat que agrupa les penyes taurines ebrenques "s’assenyala directament als mitjans de comunicació i als periodistes com actors o responsables d’un conflicte del qual simplement ens limitem a informar". "No entenem per això que es limite o s’impedisca l’accés dels professionals a aquest tipus d’actes o que s’increpe, insulte i coaccione els periodistes simplement pel fet d’enregistrar imatges", afegeix el comunicat.

Una tensió que ve de lluny

Els actes d'intimidació, insults i coaccions cap a la premsa que cobreix informació relativa als bous a les Terres de l'Ebre no és nova. Si bé és cert que alguns mitjans i periodistes constaten un increment notable de la tensió i hostilitat cap a ells arran de la difusió de l'agressió a dos activistes animalistes a Mas de Barberans, el cert és que els mitjans de comunicació al territori han sigut víctimes de coaccions en força ocasions. Segurament, el precedent més greu va succeir al setembre de 2011, quan mitjans del territori que cobrien una 'performance' de les entitats animalistes AnimaNaturalis i Pacma a Sant Carles de la Ràpita van ser encerclats per un centenar d'aficionats taurins de la població i van ser fortament increpats, insultats i, en alguns casos, empemptats bruscament. La intervenció dels Mossos d'Esquadra va evitar en aquella ocasió agressions físiques. 

El manifest del Col·legi de Periodistes denuncia, que "professionals de la informació i, especialment els de les Terres de l'Ebre, puguen sentir-se en més d'una ocasió intimidats a l'hora de cobrir espectacles taurins al territori, sobretot fotògrafs o càmeres de televisió". A més, el Col·legi lamenta que esta tensió s'ha incrementat fins al punt d'arribar "a línies roges que no es poden creuar", com ara "limitar" la feina dels periodistes "o els constants insults i amenaces de denúncia que alguns mitjans de comunicació i periodistes reben de forma constant". 

Crida a l'Agrupació de Penyes i als polítics

Per tot plegat, el Col·legi de periodistes demana en este manifest a l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre així com "a alguns alcaldes i dirigents polítics del territori que els donen suport", que "posen seny i no contribuisquen a encendre focs denunciant suposada mala praxi per part dels mitjans de comunicació, quan el que haurien de fer és contribuir a facilitar la feina dels professionals que volem complir amb el deure democràtic de fer arribar la informació a la ciutadania". 
 

MANIFEST COMPLET: 'Pel respecte als professionals de la informació; prou coaccions als periodistes!