Opinió

Les Terres de l'Ebre un autèntic rebost de proximitat

«Som una societat plenament integrada en el nostre entorn i amb una cultura alimentària i socioeconòmica 100% basada en el sector primari»

Irene Fornós
25 de novembre del 2020
Actualitzat a les 12:34h
Fa pocs dies el Departament d'Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació donava a conèixer les dades d'un estudi sobre els canvis d'hàbits alimentaris i de consum que la societat catalana hem fet arran de la situació de la Covid-19. Un estudi realitzat per la UPC i el CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari) que mostra com la crisi sanitària ha fet que els consumidors catalans haguem augmentat un 20% la nostra preferència pels productes de proximitat. Unes dades que també es reprodueixen en l'àmbit estatal i en molts països europeus.

En aquest sentit les Terres de l'Ebre podem dir que som uns privilegiats perquè tenim un entorn que ens ha permès, des de sempre, poder gaudir i disposar d'estos productes de proximitat. Som una societat plenament integrada en el nostre entorn i amb una cultura alimentària i socioeconòmica 100% basada en el sector primari; també des d'un àmbit més personal i familiar. De fet som molts els que podem gaudir de tenir un vincle directe amb la terra i la producció d'aquests productes, sigui de manera professional o bé per autoconsum. També pel que respecta a desenvolupament econòmic mitjançant les empreses agroalimentàries.

El sector agroalimentari ebrenc és notori i divers, hi tenim de tot: agricultura, ramaderia, pesca i aqüicultura. Gràcies a unes particularitats geogràfiques i climàtiques úniques podem oferir una àmplia diversificació de productes que converteixen les Terres de l'Ebre en un autèntic rebost de proximitat envejat per altres territoris.

Productes Km 0 que tenim en sortir de casa. Així si fem la visualització de la distància que hi ha entre els diferents extrems de les nostres comarques; des de Riba-roja d'Ebre fins a Alcanar o bé des de l'Ametlla de Mar fins a La Pobla de Massaluca, la distància traçada no supera aquella que defineix un producte Km 0. I això no es pot menystenir, tot el contrari, aquesta suma de factors han de ser la clau de volta per reivindicar tot aquest potencial que com a territori tenim.

En la meva tasca parlamentària he pogut impulsar i treballar polítiques basades en aquest esperit, realçant la proximitat, que al darrere de cada producte que ens arriba a la taula hi ha una persona i una història. Veïns i veïnes dels nostres pobles que fan possible no només que tinguem aquests productes sinó que són també les responsables que el nostre entorn rural es mantingui de manera correcta, fent així una funció imprescindible de gestionar-lo i a la vegada un paper molt fonamental en l'arrelament i fixació de la població al territori.

També vaig poder intervenir en la redacció i debat de La llei dels espais agraris aprovada al Parlament, de la qual en vaig ser ponent, on vam aprovar un text que a més de garantir i protegir el sòl agrari del nostre país, assegura que en un futur puguem ser autosuficients en la producció de productes agraris i assolir els reptes que ens marca l'Agenda 2030, basada en la sostenibilitat i la sobirania alimentària.

La llei de protecció de les oliveres monumentals també és un altre exemple en la preservació d'un paisatge que ens fa únics i marca una part molt important del nostre ADN com a productors i consumidors d'oli d'oliva. Llei que de ben segur ens ajudarà a donar molt més valor a un producte preuat i que les Terres de l'Ebre en som els majors productors de Catalunya.

Un altre exemple a tenir present seria la recent definició de l'Estratègia Marítima de Catalunya, basada en la cogestió, la bioeconomia i les polítiques de gestió dels recursos, que té per objectiu pescar allò que podem consumir i el mar pot assumir; garantint-ne així el futur. Una Estratègia que va acompanyada del foment i impuls del consum del peix de llotja, el nostre peix de proximitat.

Aquestes lleis i polítiques abans exposades mostren que aquest camí ens ofereix una oportunitat que ara més que mai les Terres de l'Ebre hem de saber aprofitar Treballant plegats productors, elaboradors, consumidors, mercats, comerços i restaurants, amb l'acompanyament de l'administració per fer-ho valdre.

Impulsant polítiques encaminades a afavorir el consum de proximitat de manera que no només els principals consumidors dels productes de les Terres de l'Ebre siguem la mateixa gent del territori, sinó també per aconseguir que els nostres productes siguen identificats com a producte de proximitat, garantia de qualitat i d'excel·lència, i segell de sostenibilitat i respecte al medi ambient. Convertint així els nostres productes com una de les opcions més reconegudes i escollides pels ciutadans de Catalunya a l'hora d'omplir la cistella o degustar un àpat en un restaurant.

Irene Fornós
Diputada i portaveu d’Esquerra  Comissió  d'Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació del Parlament
 
 

He estat diputada i portaveu d’Esquerra a la Comissió d'Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya.

El més llegit