1 de 10

Contra el terror masclista, autodefensa feminista

per Marta Sans, Terres de l'Ebre | 23 de novembre de 2022 a les 16:54 |

«PROU missatges alliçonadors sobre com hem d'actuar, què hem de fer i on podem ser i on no»

Feminicidi és l'assassinat d'una dona pel sol fet de ser dona. Enguany als PPCC: vint-i-tres (ladirecta.cat). Però el feminicidi és la culminació d'un patriarcat de base creat per i per als hòmens. Abans del feminicidi, però, què hi ha? La resposta és infinita, allò que comença en una brometa: “és que les dones condueixen fatal”, “tens la regla?”. Amb l'anul·lació com a professionals, o amb la bretxa salarial. També en un comentari tan desafortunat com el de dir-nos que la faldilla que portem és massa curta. Massa curta per a què, i per a qui? Perquè el focus no està en la nostra faldilla, precisament. O totes aquelles preguntes que ens fan des de la condescendència i els paternalismes: "De veritat viatjaràs sola?", "No et fa temor fer autostop?" I seguim.

I com responem a això? Com respon el sistema? “Protegeix-te!”, “No et poses esta faldilla, és massa curta”, “Canviat en sortir de casa”, “Riu les brometes perquè són brometes i sinó pareix que no tingues sentit de l'humor”, “Actua com un home a la feina, perquè et tinguen en compte”. “Surt al carrer acompanyada i a poder ser que no sigue de nit”, “T'acompanyo a casa?” “No vagis sola!” “No penges a l'Instagram una foto del teu cos.” "¿Cómo iba usted vestida, señorita?" PROTEGEIX-TE! Que el món no està fet per tu, dona.


Este sistema està format per invisibilitzar-nos i sotmetre'ns. I el terror és el que utilitzen per mantenir l'statu quo. Este estiu, sense anar més lluny, l’hem vist a les discoteques i sales de concerts, l'anomenada submissió química i també psicològica, perquè ha fet que moltes hagen decidit deixar la llibertat aparcada i protegir-se. És això la política del terror sexual, que els mitjans de comunicació compren i amplifiquen. És una ofensiva patriarcal que restringeix els nostres moviments i atempta contra la nostra llibertat, en l'objectiu últim de controlar els nostres cossos. I davant d'esta ofensiva masclista, este terror sexual al qual el sistema ens sotmet, l’única resposta que donem des del feminisme és l'autodefensa feminista: PROU missatges alliçonadors sobre com hem d'actuar, què hem de fer i on podem ser i on no. Estos missatges no només reprodueixen la violència sinó que són violència.  La majoria dels mitjans de comunicació, governats i comprats pel mateix sistema, formen part del conjunt social i des d'allà no només reprodueixen violència sexual sinó que són en ells mateixos violència sexual. 

El feminisme és l'eina que contextualitza la violència sexual, i li dona l'importància política que necessita. El feminisme, l'autodefensa i l'autoorganització està articulant una resposta molt contundent per canviar l'statu quo: canviar el focus del relat, que no està en nosaltres sinó en la norma que impera al sistema patriarcal. Plantem cara al terror sexual i davant del terror masclista, autodefensa feminista! Este vint-i-cinc de novembre i cada dia.

 

Participació