Agressions a la costa de la Cala

«No entenc el motiu d'intentar destrossar unes de les platges en millor estat de Catalunya, de les poques zones on encara hi trobem platges verges»

per Eli Bonfill, L'Ametlla de Mar | 16 de desembre de 2015 a les 11:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avui estic molt trista i indignada. Ahir al matí vam rebre una trucada per dir-nos que hi havia camions duent quilos i quilos de sorra a la platja de Sant Jordi i especialment a Cala Vidre, a l'Ametlla de Mar, i no entenia res, però quan he vist les fotos ja ho he entès tot. Resulta que des del servei de Costes del Ministerio d'Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente han decidit que les platges de l'Ametlla de Mar, entre d'altres platges de les Terres de l'Ebre, necessiten una aportació extra de sorra per al seu bon estat. Una aportació de sorra és el que tota la vida hem sentit de fer una regeneració o alimentació de platja, és a dir, posar sediment directament sobre una línia de costa que suposadament té manca d'aquesta aportació natural. Això em fa pensar en aquest cas concret...a Cala Vidre li falta sediment? Qui ho ha demanat? S'ha fet un estudi que ho demostri? Perquè és evident que si vénen ara a l'hivern ho sembla perquè la platja emergida és més petita que a l'estiu, ja que l'efecte dels temporals redistribueix les sorres per la costa i canvia totalment el perfil de platja. Però, s'ha tingut en compte que la línia de costa i les platges són dinàmiques? Molta gent pensa en les platges com ecosistemes estàtics, però res més lluny, són dinàmics i  estan en constant modificació per acció de l'onatge, els temporals, l'activitat humana i l'aportació o no de sediments de forma natural. 

I jo, que sóc curiosa de mena, busco, busco, i no trobo cap estudi públic que digui en quin estat estan les platges de l'Ametlla de Mar. Llavors començo a rumiar què pot haver passat. Deu ser doncs que l'Ajuntament ho ha demanat? Doncs no, resulta que l'Ajuntament ni tant sols en tenia constància i s'han assabentat per la trucada d'un ciutadà, ja que les obres de regeneració han començat per la part més apartada del municipi. D'acord, doncs si ho han fet "els de dalt" sense consultar a la gent local deu ser per algun motiu de força major no? Quin pot ser? Doncs va, és fàcil,  pensem en els motius possibles d'una regeneració de costes. És per protegir estructures o infraestructures que corrin risc a la costa? Doncs mira no, a Cala Vidre i la platja de Sant Jordi no hi ha edificis ni estructures arran de mar que puguin ser afectades ni puguin córrer risc. D'acord, doncs passem a la segona opció, és per una demanda turística perquè no hi cap la gent a la platja? La veritat, no crec, bàsicament perquè al mes de desembre no hi va ningú més que a passejar (i ara no podran ni passar) i d'aquí a l'època de bany hi ha mig any per davant on la platja pot recuperar el seu perfil més estival. Bufa, doncs no em queden moltes opcions...ha estat per recuperar un espai litoral en perill? No, resulta que aquesta zona de la costa gaudeix de molt bon estat de salut, és més, a l'Ametlla de Mar trobem el prat de posidònia  més extens i ben conservat de Catalunya. La posidònia és una planta marina indicadora de bona qualitat de les aigües i que entre les moltes funcions que té és protegir la costa enfront els temporals: quan està viva ho fa dissipant l'energia de les ones entre els prats submarins que forma, i quan es troba morta ho fa retenint la sorra de les platges enmig de les seves acumulacions de fulles mortes (d'aquí la importància de no retirar les fulles mortes de posidònia de les platges!). 


I llavors? Llavors no entenc el motiu d'intentar destrossar unes de les platges en millor estat de Catalunya, de les poques zones on encara hi trobem platges verges com bé certifica any rere any Ecologistes en Acció amb els seus guardons, i on podem trobar 4 de les poques llacunes costaneres que queden a la costa catalana. De veritat calia dur tones de sorra provinent de cantera per fer més grans unes platges que any rere any atreuen a milers de persones de tota Europa pel seu estat natural? Calia posar en risc l'estat ecològic dels seus ecosistemes costaners i submarins? Era necessari gastar aquesta animalada d'euros per arreglar un problema que no hi era i en temps de crisi on els diners s'haurien pogut reinvertir millor? Ho sento, però avui estic molt trista. Passem a l'acció per canviar les coses?

 


Eli Bonfill, oceanògrafa i ciutadana de l'Ametlla de Mar
Presidenta de l'Associació Catalana d'Oceanògrafes i Oceanògrafs
Coordinadora de Custòdia Marina a l'associació Graëllsia, Grup d'Estudis i Comunicació Ambiental
Codirectora de Plàncton, Divulgació i Serveis Marins

 

Eli Bonfill
Oceanògrafa i ciutadana de l'Ametlla de Mar. Presidenta de l'Associació Catalana d'Oceanògrafes i Oceanògrafs;
Coordinadora de Custòdia Marina a l'associació Graëllsia, Grup d'Estudis i Comunicació Ambiental;
Codirectora de Plàncton, Divulgació i Serveis Marins.
29/10/2018

D'esquenes a la mar

16/12/2015

Agressions a la costa de la Cala

Participació